• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 3

  1. Jorrit Stroosma

    Goed idee, neem dan ook gelijk de budgetpolis mee voor in de prullenbak.

  2. Peter Koopman

    “Zilveren Kruis wil” de “perverse prikkel” om verrichtingen ( is arbeid ) van de professional voor individuele gezondheidszorg te bekostigen wijzigen naar “resultaat”. Hieruit blijkt het grote wantrouwen van deze “zilveren verzekeraar van zorgkosten” in artsen, verpleegkundigen, verzorgenden IG, helpenden, para- en perimedici ! Bijvoorbeeld verpleegkundigen kregen in Nederland ( internationaal bezien laat ) vanaf 1984 pas kans om hun professionele bijdragen wetenschappelijk te gaan onderbouwen. Misschien moeten we toch sneller deze professionele zorg weghalen uit “de marktwerking”, waar nu zoveel AAN deze zorg verdiend wordt en de honorering en pensioengrondslag van oa verpleegkundigen nog steeds 8% struktureel achter loopt op marktcao’s ( oa sector banken- en verzekeraars ). De publieke sector ( politie, brandweer, defensie ) lokt meer en meer. En wantrouwen demotiveert en kost geld!

  3. Philippe D

    Nog erger dan wantrouwen naar de professional is een financiering op outcome de strategie om cherry picking te institutionaliseren. Mensen met complexe problemen komen dan in de kou te staan. Dit is misschien verdedigbaar bij een overaanbod aan zorg (aanbod), maar bij een overaanbod aan vraag is dat nefast. In de Somatiek (waar gestandaardiseerde interventies effectiever kunnen zijn) werkt dat ook beter dan in de ggz waar hulpverlening geen 1-tot-1 relatie heeft met zorg en optimale zorg een verkennend herstel traject is. Dit is de reden waarom specialisten voor de (complexe) ggz pleiten om de zorg deze als een maatschappelijke commodity te organiseren (net zoals de politie of andere maatschappelijke infrastructuur).