Iedere euro die in de gezondheidszorg wordt geïnvesteerd, levert gemiddeld één euro en dertig cent op. Dat concludeert onderzoeker Marc Pomp in de studie “Een beter Nederland – de gouden eieren van de gezondheidszorg”, die hij in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid uitvoerde.
Kosten
Per inwoner geeft Nederland jaarlijks gemiddeld ongeveer 3500 euro uit aan zorg. Ruim de helft daarvan gaat naar de curatieve zorg en preventie, zo’n veertig procent naar de langdurige zorg. Bij een levensverwachting van gemiddeld tachtig jaar geven we voor één mensenleven gemiddeld 340 duizend euro uit aan zorg, becijfert econoom Pomp.
Maatschappelijke baten
Daar staan echter maatschappelijke baten tegenover in de vorm van een hogere levensverwachting, een hogere kwaliteit van leven en gunstige effecten op de economie, zoals een lager ziekteverzuim en hogere productiviteit door betere gezondheid. Pomp begroot deze baten op 450 duizend euro. Dit komt neer op een euro dertig per geïnvesteerde euro. In de curatieve zorg is het gemiddelde rendement nog veel hoger. Daar levert elke geïnvesteerde euro volgens Pomp gemiddeld 2,30 euro op.
Gouden eieren
De uitgaven voor gezondheidszorg bedragen dit jaar zo’n 60 miljard euro en slokken daarmee een slordige elf procent van het bruto binnenlands product op. Om die reden is de zorg mikpunt van bezuinigingen. Pomp waarschuwt voor algemene bezuinigingsmaatregelen zoals verlaging van budgetten, beperking van het zorgaanbod en het belemmeren van de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Daarmee wordt volgens Pomp de kip met de gouden eieren geslacht.