• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

  1. Philippe D

    Ik erger me vaak aan de presentatie van het zorgbudget op basis van de groeipercentages in vergelijking met het vorige jaar. Dit is stemmingsmakerij met de impliciete communicatie dat het budget ongebreideld en oncontroleerbaar groeit. Ik wil niet beweren dat we geen problemen met het toekomstbestendig maken van de zorg hebben. Ik ben er dagelijks mee bezig. Maar de enige manier waarop een eerlijke dialoog gevoerd kan worden over het gezondheidsbudget (en het aandeel van bijvoorbeeld de ggz hierin), is om enkel cijfers te publiceren over het aandeel van de gezondheidskosten op het BNP (bruto nationaal product). Door de inflatie van het post-COVID tijdperk is het BNP ook behoorlijk gestegen. En de (groei) impact die dit heeft op de overheidsinkomens is aanzienlijk.
    Paniek is nooit een goede indicator geweest voor gezond en duurzaam beleid. Niet absolute zorgbudgetten (en hun groei van jaar tot jaar) maar relatieve zorgbudgetten (als aandeel van het BNP of overheidsinkomens) zijn een betere basis voor een dialoog naar een duurzame en bestendige kwalitatieve zorg. Het biedt immers de macro-context waarbinnen we als sector een betere job moeten doen. — Philippe Delespaul, hoogleraar Innovatie in de GGZ

  2. Wine te Meerman

    In aanvulling op de reactie van Philippe vraag ik mij af wat de reden is om in dit artikel specifiek de (kostenstijging) van de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) te benoemen. Onterecht wordt hiermee de indruk gewekt dat de kostenstijging van de Zvw (en Wlz) voor een belangrijk deel door de GLI zou komen.

    Dat is enerzijds zonde want we doen al zo weinig aan preventie in Nederland en de GLI is volgens mij een prachtig programma dat nu reeds een gemiddeld gewichtsverlies van 4 kilo en een toename van de ervaren kwaliteit van leven van 7,5 punten (op een schaal van 100) laat zien lees ik in het rapport van het RIVM.

    Anderzijds is het onzin om de GLI in deze context te noemen aangezien de 82.000 deelnemers aan het programma die het tot op heden betreft op de totale zorguitgaven in Nederland (van ruim € 100 miljard) geen deuk in een pakje boter slaan. Zelfs al zouden de kosten van GLI tienduizend euro per jaar per deelnemer bedragen, dan nog zijn de totale kosten minder dan een procent van de totale zorguitgaven in Nederland.

    Daarnaast verwacht ik, gezien de resultaten tot nu toe, dat bij de evaluatie eind 2026 zal blijken dat het programma overall in een kostenreductie resulteert.