• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 5

 1. Arne van Oranje

  Dat de premies fors omhoog gaan is geen nieuws meer, alles wordt duurder.
  Waar we wel even meer aandacht aan moeten besteden is de genoemde inkomensafhankelijke bijdrage.
  Deze bijdrage is vanaf het begin al gemaximaliseerd maar vreemd genoeg niet geminimaliseerd. Dus elke werkende betaald dit bedrag via de werkgever.
  Dit bedrag stond jarenlang op maximaal 30.000 euro waarover deze inkomensafhankelijke bijdrage van 6% betaald moest worden, dus maximaal +/-2500 euro per jaar.
  Inkomens boven deze 30.000 euro betaalden niks meer dan die +/-2500 euro ook al hadden ze een inkomen wat vele malen hoger lag dan deze 30.000 euro.
  De afgelopen jaren is dit bedrag wel verhoogd naar 55.000 euro maar nog steeds betalen mensen met een hoger inkomen niet meer dan iemand met een inkomen van 55.000 euro.
  Daarom wordt het tijd om deze maximalisatie weg te halen en de bredere financiële schouders ook hun aandeel te laten betalen naar inkomen.
  Dan kan waarschijnlijk ook het bedrag wat lagere inkomens betalen naar beneden waardoor deze iets meer overhouden om van rond te komen.

  • Koos Dirkse

   De premie is gebaseerd op de totale zorgkosten per jaar. Wordt het niet eens tijd dat men zich gaat buigen over de uitgaven?! Dan komt men er achter, dat er zeer veel onnodige uitgaven van zorggeld zijn. Denk aan de 35% onnodige bureaucratie, inefficiëntie, instellingen die aan heg zorgkosteninfuus hangen zonder enige bijdrage en ga zo maar door!
   Circa 30 miljard euro valt er zeker te bezuinigen!

 2. Anton Maes

  Sowieso zal het bedrag wat met de inkomensafhankelijke bijdrage via de Belastingdienst wordt opgehaald, omhoog gaan, omdat langs deze weg 50% van de kosten van de Zorgverzekeringswet moet worden betaald. Dat staat in de wet. Het voorstel wat jij beschrijft, is zoals bekend destijds door de VVD geblokkeerd ten tijde van de start van het kabinet Rutte/Samson.

 3. Peter Koopman

  De kosten voor service door verpleegkundigen en verzorgenden IG zijn geflatteerd. De SER informeerde ons allen op 12 mei 2021 dat de betreffende honorering 6% achter loopt op CAO lonen in de Publieke sector en 9% op lonen in de marktsectoren. Dat was peil 2021, in dit jaar zijn in de publieke sector de lonen van basisschool leraren met 10% verhoogd en de politie kreeg een CAO loonsverbetering van 9,5 %. Tot op heden is van deze achterstand slechts 1,13 % gerepareerd. NB de OVA bijdragen dienen niet voor reparatie van voornoemde structurele achterstand, maar voor indexering en zijn dus van conjuncturele aard. Deze indexeringen hadden/hebben dus een te lage basis, evenals alle toeslagen en pensioengrondslag. Nu niet meer weglachen of over “roeping” praten, maar eerlijk gaan repareren! Of ons neerleggen bij een OP=OP beleid en dalende arbeidsparticipatie. Het peil van de huidige zorgpremie leunt op structurele onderbetaling van de kern van professionele zorgverleners.

 4. HHor

  Het is te absurd dat de zorgverzekeringspremie zo veel stijgt. De zorgsector kamp met zo veel inefficiënties, en zo veel onnodige uitgaven dat de burger er nu voor op moet draaien. Laat VWS, de zorgsector en de zorgverzekeraars eerst maar eens inzetten op minder aan de zogenaamde vrijgevestigde specialisten uit te geven. Laat ze ook stoppen met allerlei onnodige en veel te dure advies-, ICT- en wervingsbureaus. Daarnaast zijn al die megalomane fusieorganisaties een kluwen van onnodigheid en geldverspilling.