• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 1

 1. Ivo van Loo

  De VVAA reactie is m.i. exact to the point.

  Nu hopen dat zorgverzekeraars (en in hun kielzog de politiek) eindelijk eens m.n. die professionele autonomie van artsen gaan respecteren.

  Meerdere door zorgverzekeraars steevast verloren rechtszaken (tot aan hoge raad aan toe) wijzen al op deze misstanden.
  Maar tot op heden gaan medisch adviseurs (sinds de laatste tuchtrechtszaak nog duidelijker geworden: onrechtmatig namens de zorgverzekeraars) nog gewoon zonder problemen op de stoel van de artsen zitten (vanachter hun bureau).

  Met als argument vaak EBM (Evidence Based Medicine oftewel stand van wetenschap en praktijk), terwijl EBM in haar definitie juist vraagt om een 3 eenheid van gelijkwaardig belang: een behandelend arts, toepasselijke richtlijnen en de patiënt en zijn/haar context.
  De medisch adviseur overruled echter vaak de behandelend arts op basis van 1 van de 3 (richtlijnen) welke dan ook nog eens verkeerd geïnterpreteerd worden (niet bewezen is niet per definitie bewezen niet; daar beslist namelijk dan de beroepsgroep en ook weer niet de medisch adviseur over).