• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

 1. Peter Koopman

  Als verzekeraars hun polis niet meer willen garanderen ( “het kan zijn dat naturaverzekerden in de loop van het jaar naar een ander ziekenhuis moeten” is gang naar de rechter de enige oplossing ( vrije artsenkeuze oa en rechtszekerheid ), want de systeemverantwoordelijke (VWS) blijft oorverdovend stil.

  • Jorrit Stroosma

   @Peter Koopman
   Ik verwacht dat ze hier mee bedoelen dat het omzetplafond op is, dan kun je alleen nog met een restitutie-polis nog bij je ziekenhuis of andere zorgaanbieder van jou keuze terecht.
   Het punt hier blijft dat verzekerden niet weten waar ze aan toe zijn als ze hun zorgverzekering afsluiten, en dat geldt niet alleen voor ziekenhuizen maar ook voor o.a. de GGZ.
   Nog niet zo lang geleden sloten zorgverzekeraars en ziekenhuizen al voor het eind van het jaar contracten én daarna gingen ze 1 á 2 jaar onderhandelen over de uiteindelijke prijs van de DBC’s en het omzetplafond vaststellen was zeer fluïde. Klopte het aan het end financieel niet helemaal dan namen de ziekenhuizen het verlies wel omdat ze wisten dat ze wel gered werden door de zorgverzekeraars en VWS als het in de soep liep. Maar sinds het failliet gaan van het Slotervaartziekenhuis eind 2018 weten zeker de algemene ziekenhuizen dat ze niet meer gered gaan worden en dat heeft de verhoudingen compleet verandert. Tel daar nog de corona epidemie bij, het groeien van het aantal ZZP artsen en verpleegkundigen, een torenhoge inflatie en dure CAO onderhandelingen en je hebt een perfecte storm tijdens de onderhandelingen.
   Oh ja, het Integraal Zorgakkoord heeft ook niet meegeholpen. Maar ja de keus was óf tekenen óf er komen forse bezuinigingen.