• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

  1. Paulus

    Hebben we ons de afgelopen 10 jaar de rambam bezuinigd om de zorgkosten binnen de perken te houden, krijg je dit. Ben benieuwd welke zorg dan straks allemaal NIET meer vergoed gaat worden, het moet immers ook allemaal betaald worden. Ben bang dat vele behandelingen, ingrepen, hulpmiddelen etc, straks uit het basispakket geschrapt gaan worden om een betaalbaar te houden. Een koekje van eigen deeg dus.

  2. zorg

    Om te beginnen is het zorgstelsel wat in 2006 (VVD) door de strot van de Nederlandse burgers is geperst onder het mom van de marktwerking (alles wordt goedkoper) totaal mislukt. Alleen al het jaarlijkse circus van de reclame en een wout aan zorgkantoren (personeel gebouwen etc.) kost miljarden. Voorts is al jaren duidelijk dat het fenomeen van het eigen risico feitelijk averechts werkt. Veel mensen stellen bijvoorbeeld om financiële redenen hun zorgvraag uit, waardoor een eventuele behandeling later meer zorgvraag genereerd . En dan juist een grotere financiële aanslag op kan opleveren op de zorgbegroting . Verder is het voor mensen met chronische ziektelast en jaarlijks in een terugkerend DBC systeem zitten een financiële aderlating om elk nieuw jaar € 385 euro op te moeten brengen . In dit soort behandelingen (langdurige ziekenhuis zorg) zou daar naar gekeken kunnen worden om daar de DBC systematiek anders in te richten, waardoor a, de financiële drempel voor de zorgvrager wordt verlaagd in het lopende traject en b, de toegankelijkheid tot de zorg wordt verbeterd. Het mes snijd aan twee kanten. De discussie thans over het fenomeen van het eigen risico beschouw ik in deze als verkiezing retoriek .