• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

  1. caroline.vandenbrekel@lad.nl

    Bijzonder dat het alleen (goedwillende, daaraan wordt niet getwijfeld) heren zijn die brainstormen over passende zorg, die heden ten dage met name via vrouwenhanden en – harten geleverd wordt.
    Ook in andere opzichten dan sexe was dit geen ‘divers’ groepje denkers.
    Illustratief voor de (zorg)kloof tussen theorie en praktijk / droom en daad?

    • Olieshout

      Het staat ook als “advertentie” op Skipr. Met Bergman logo dus niet onafhankelijk. Er wordt ook al heel lang aan beeldvorming gewerkt vanuit de ZBC’s: dat ze efficiënter werken dan ziekenhuizen. Denken ze dat orthopedische (en andere) afdelingen binnen ziekenhuizen niet al jaren keihard bezig zijn geweest hun processen te optimaliseren? De suggestie wordt gewekt dat daar alleen koffie gedronken wordt. Dat het niet goedkoper is dan ZBC’s is niet zo gek: met het rendement uit de DBC wordt de SEH en IC in de lucht gehouden. Niet voor de orthopedie maar wel voor het algemeen belang. En daar draagt de ZBC NIETS aan bij!
      Bij Bergman zijn niet alle artsen in loondienst. Er werken ook mensen zelfstandig.
      En er is zelfs bij de loondienster een perverse prikkel: doe je je ding dan krijg je je loon, doe je meer dan wordt je opgetopt. Doe je nog meer dan krijg je per ingreep meer betaald (bron: arts in dienst van Bergman). Zo werkt het in ziekenhuizen niet.
      Achter Bergman zit een investeringsmaatschappij. Die heeft maar 1 doel: groei zodat op termijn met winst de toko verkocht kan worden. Want een investeringsmaatschappij kent geen altruïsme.
      Bergman stimuleert jonge dokters om keihard voor ze te werken. Als die vroegtijdig fysiek (of mentaal) opgebrand zijn: wordt er dan ook voor ze gezorgd? ik weet het antwoord wel.
      Er is niets tegen een ZBC structuur maar wel tegen het achterliggend concept dat er publiek geld uit de zorg wegvloeit naar een financieel vehikel. Een ziekenhuis herinvesteert het rendement in zichzelf en daarmee in het algemeen belang. Misschien moeten we daar de discussie eens over gaan voeren.