ACTUEEL

Bond blaast rechtszaak tegen Osira Amstelring af

Vakbond Abvakabo FNV ziet af van een kort geding tegen Osira Amstelring. De vakbond heeft hiertoe besloten na de toezegging van de raad van bestuur dat medewerkers de gelegenheid krijgen om onverkort gebruik te maken van hun recht op vakbondsverlof.

Volgens Abvakabo FNV maakte Osira Amstelring het  medewerkers aanvankelijk onmogelijk om deel te nemen aan een vakbondsledenoverleg op 14 februari in Utrecht. De vakbond wil tijdens dit overleg samen met de leden de lijnen uitzetten voor het komende cao-overleg. Het recht op deelname aan dergelijk overleg valt onder het in de cao opgenomen vakbondsverlof.

Roosters

In een verklaring laat Osira Amstelring weten het vakbondsverlof nooit te hebben willen aanvechten. Volgens Osira Amstelring was het inplannen van dit verlof voor elk van de 37 locaties echter geen zaak van de raad van bestuur, maar van de teams zelf. Volgens bestuursvoorzitter Rob van Dam zijn de laatste roostertechnische hobbels op maandag 13 februari uit de weg geruimd. “Iedereen die vakbondsverlof heeft aangevraagd kan echt gaan, het is goed geregeld nu en ik ben er trots op dat de teams dit zelf onderling hebben opgelost”, aldus Van Dam.

Angstcultuur

Volgens vakbondswoordvoerster Lilian Marijnissen heeft Osira Amstelring wel degelijk gepoogd om de gang naar Utrecht te traineren. De achterliggende oorzaak is volgens Marijnissen onderbezetting op de werkvloer. Dit stelt teammanagers voor grote problemen bij ziekte of bijzonder verlof. De weigerachtige opstelling van Osira Amstelring staat volgens Marijnissen niet op zichzelf. “Wij krijgen als vakbond heel veel klachten over tegenwerking op de werkvloer als werknemers zich willen organiseren”, aldus Marijnissen. Volgens Marijnissen zorgt de hoge werkdruk binnen veel VVT-organisaties voor “een angstcultuur”.   

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top