ACTUEEL

Defensietechniek beschermt demente ouderen Wiekslag

Kleinschalig verpleeghuis De Wiekslag start een proef van een jaar met innovatieve domotica om de veiligheid van dementerende bewoners te vergroten. Hierbij wordt defensietechniek, zoals de radar van de straaljager Joint Strike Fighter (JSF), toegepast. Dat meldt De Gooi- en Eemlander.

’Best practice award’

Het systeem Unattended Autonomous Surveillance (UAS) zorgt ervoor dat gevallen thuiswonende bejaarden snel hulp krijgen. Zorgpalet ontving eerder de Nederlandse ’best practice award’ voor dit systeem, ontwikkeld door TNO Defensie en Veiligheid. Het pilot-project in De Wiekslag wordt gesubsidieerd door Agis-Achmea en de provincie Utrecht.

Patiëntveiligheid

De apparatuur wordt ’s nachts gebruikt bij valgevaarlijke patiënten. Zij hoeven geen hanger meer om de nek. Op een knopje drukken voor hulp hoeft ook niet meer. De techniek vergroot de patiëntveiligheid, zegt directeur Ad Witlox van Zorgpalet Baarn-Soest. De verzorgende krijgt een signaal op de smartphone wanneer er iets aan de hand is. Hij denkt dat het ook een arbeidsbesparing op nachtzorg kan opleveren, wat gunstig is omdat de vraag naar arbeidskrachten verder toeneemt vanwege de vergrijzing.

Gps-techniek

Gps-techniek maakt duidelijk waar iemand zich bevindt. In bed, maar ook op andere plaatsen in de kamer en in het tehuis hangen kleine sensoren. Deze worden aangestuurd worden vanuit een apparaatje in de meterkast. Als de demente bewoner uit bed gaat om te gaan dwalen, wordt er een alarm gestuurd naar de smartphone van de verzorgende.

De Wiekslag

De Wiekslag is een locatie van Zorgpalet Baarn-Soest, onderdeel van Stichting De Opbouw te Utrecht. Dit ouderenzorgconcern omvat een divisie verpleeghuizen, een divisie verzorgingshuizen (Woon- & Zorgcentra) en een divisie extramuraal (Zorg aan huis en Dagcentra) .

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top