ACTUEEL

UMCG start Europees onderzoek naar geurstofallergie

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), het Nederlandse overheidsinstituut RIVM en een Europees en Amerikaans onderzoeksinstituut doen onderzoek naar allergie voor geurstoffen. De Europese Unie stelt weliswaar voorwaarden aan de concentratie van geurstoffen in producten, maar er is volgens dermatoloog Pieter-Jan Coenraads (UMCG) te weinig onderzoek naar de risico’s van geurstoffen gedaan. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

Alledaagse producten veroorzaken allergie

Geurstoffen zitten in veel door de consument dagelijks gebruikte producten, zoals shampoo, deodorant en babyluiers. Volgens Coenraads zijn van veel geurstoffen de eigenschappen bekend, “maar er glippen toch steeds weer nieuwe stoffen door die soms ernstige klachten kunnen geven”. Coenraads verwacht dat er één tot drie procent kans op allergie bestaat bij geurstoffen. Een pilotstudie heeft dit volgens hem ook uitgewezen.

Kostbare voorbereiding

In totaal worden duizenden deelnemers in Duitsland, Zweden, Italië, Portugal en Nederland onderzocht. Er zijn in de voorbereidingsfase al miljoenen euro’s uitgegeven om er onder andere voor te zorgen dat overal exact dezelfde vragenlijsten en medische testen gebruikt kunnen worden.

Het UMCG onderzoekt volgens het Dagblad van het Noorden tweeduizend deelnemers in Groningen en Stadskanaal. In Stadskanaal heeft een eerste groep al een brief ontvangen. Van de briefontvangers hebben al honderd mensen hun medewerking toegezegd. Het gaat om het beantwoorden van vragen en voor een gedeelte van hen is er een allergietest gepland.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Albers

10 april 2010

Geef aandacht aan de schade van overdadig geurstoffen gebruik, oa. in de cosmetica.

Het is zowel voor de mens als de dieren een grote ramp. Dit probleem is nog groter als de uitstoot van tabaksrook.

Daarnaast houdt de voedingsindustrie, door gebruik van geurstoffen, ons voor de gek met allerlei toevoegingen in de voedselketen.

Top