ACTUEEL

Achterstanden bij IGZ groter dan gedacht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kampte eind vorig jaar met ruim twee keer zo veel zaken die al meer dan een jaar open stonden dan eerder bekend was. In totaal gaat het om 57 zaken die al langer dan twaalf maanden open staan. Dat heeft VPRO-radioprogramma Argos zaterdag op basis van gegevens gemeld op basis van gegevens die het radioprogramma bij de IGZ heeft opgevraagd.

Eerder spraken minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en inspecteur-generaal Gerrit van der Wal van 25 zogenoemde langlopende zaken. De nu genoemde 57 langlopende zaken gaan uitsluitend over meldingen over ziekenhuizen en medisch specialisten.

Fouten

De IGZ kreeg vorig jaar zware kritiek van Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer vanwege ernstige fouten in de ruim 3,5 jaar slepende zaak van baby Jelmer. Jelmer Mulder liep in 2007 tijdens een operatie in het Universitair Medisch Centrum Groningen een hersenbeschadiging op, waardoor hij zwaar geestelijk en lichamelijk gehandicapt raakte. Een rapport van de IGZ over de zaak liet jaren op zich wachten. De IGZ erkende dat de zaak te lang duurde.

Kritisch

Volgens de Nationale Ombudsman tonen de nieuwe cijfers wederom aan dat er sprake is van een structureel probleem. Brenninkmeijer zei zaterdag in Argos zich overvallen te voelen door de cijfers. Hij gaf aan dat in het gesprek met de minister en de Inspecteur-Generaal van de IGZ altijd is gesproken over 25 zaken. "Dat zij zelf niet met nieuwe cijfers zijn gekomen, vind ik toch wel erg ongelukkig", aldus Brenninkmeijer.

Werkdruk

Uit de opgevraagde cijfers blijkt overigens ook dat de werkdruk op de IGZ groot is en toeneemt. Vorig jaar kwamen bij de inspectie 8751 meldingen binnen over ziekenhuizen en specialisten, 22 procent meer dan het jaar daarvoor.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

25 maart 2012

Slachtoffers van medische fouten zijn ook heel ongelukkig dat de Inspectie Gezondheidszorg hen structureel in de steek laat......
Nationale Ombudsman help svp niet alleen baby Jelmer en zijn ouders. Help alle slachtoffers van medische fouten die doodgezwegen worden door de medische sector en geen adequate medische hulp krijgen.
Doorbreek het laatste taboe van medische fouten:
Vertel en Herstel, Registreer en Leer.
SIN-NL verwelkomt het vertrek van Inspecteur-Generaal Prof dr G. van der Wal, Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) zonder bonus en zonder vertrekpremie, zie verder:
www.inspectiegezondheidsz.org

Top