ACTUEEL

Medisch specialisten tegen plannen winstuitkering

Driekwart van de Nederlandse medisch specialisten is tegen het kabinetsplan om winstuitkering door ziekenhuizen aan private investeerders mogelijk te maken. Dat blijkt uit een enquête van Medisch Contact.

Het gros van de medisch specialisten, zo’n 73 procent, vreest dat wanneer ziekenhuizen winst gaan uitkeren aan private investeerders, het ziekenhuis vooral op winst gaat focussen. Zij zijn bang dat het ziekenhuis dan vooral rendabele behandelingen gaat aanbieden en patiënten zal werven die winst opleveren. Zo’n 23 procent ziet vooral voordelen: zij denken onder meer dat de zorg in het ziekenhuis er doelmatiger van wordt.

Potentiële investeerders

De voorstanders van winstuitkering vinden dat specialistenmaatschappen mogen investeren in ziekenhuizen. Andere organisaties die zij geoorloofd vinden zijn maatschappelijke organisaties zoals zorgverzekeraars en pensioenfondsen, en in mindere mate ook commerciële bedrijven als vastgoedmaatschappijen. Slechts 22 procent van de voorstanders vindt het verantwoord om durfinvesteerders als private equity-fondsen en hedgefondsen toegang te geven tot het ziekenhuis, blijkt uit de enquête van Medisch Contact.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

28 maart 2012

Dat medisch-specialisten niet staan te juichen bij winstuitkering, ligt voor de hand; als ziekenhuizen winst moeten gaan maken voor aandeelhouders, is de kans immers groot dat zij daar zelf aan moeten gaan bijdragen. Voor veel faciliteiten in de uitoefening van hun praktijk liften ze immers mee op de voorzieningen van het ziekenhuis en daar kan het ziekenhuis dan meer geld voor gaan vragen. Bovendien worden de behandelkosten weliswaar door het ziekenhuis gedragen, maar meestal door de medisch specialist gegenereerd; het ziekenhuis zou, met de stok van de aandeelhouders achter de deur, kunnen gaan besluiten om daarin beperkingen op te gaan leggen. Waarom geen echte integratie van het medisch-specialistisch bedrijf, waarbij medisch-specialisten aandeelhouders worden van het ziekenhuis? Waarom lukt dit bij accountants, belastingadviseurs en notarissen met tientallen vestigingen wél en bij ziekenhuizen niet? Dan pas komt er een gezamenlijk belang bij de aansturing van de ziekenhuiszorg.

Kars Sterenborg

28 maart 2012

Winst is niet vies, en dat weten en vinden specialisten vast ook. Natuurlijk moeten er heldere regels komen omtrent borging van kwaliteit en dienstverlening. Maar... de enige echte drive om tot kostenreductie te komen is door een deel van die reductie terug te laten vloeien naar de aandeelhouders. Ook nu al gebruiken vele Raden van Bestuur het instrument om een deel van de kostenbesparing terug te laten vloeien naar de maatschappen. Veelal ter verbetering van de kwaliteit, de omgevingsfactoren of innovaties, waar anders geen geld voor is.
Alleen een financiele prikkel blijkt te helpen om een daadwerkelijk reductie van kosten te realiseren, winstuitkering is daarbij een uitstekend instrument.

Top