ACTUEEL

Spaarne Ziekenhuis stelt patiëntenlogistiek centraal

Het Spaarne Ziekenhuis is gestart met een nieuw ziekenhuisinformatiesysteem ten behoeve van het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) en medicatieordering. De eerste in het systeem geregistreerde patiënte, Sanne Koop, is vrijdag in het ziekenhuis geboren.

Integratie van ziekenhuisinformatie

In 2008 heeft hoogleraar Public Health Guus Schrijvers de regering verzocht het gebruik van het ziekenhuisinformatiesysteem Epic verplicht te stellen. Hier is nog geen gehoor aan gegeven. Het systeem biedt de mogelijkheid patiëntgegevens te registreren en te koppelen aan het landelijk EPD. Het Epic-systeem is populair in Amerika. Een kwart van alle Amerikaanse ziekenhuispatiënten is geregistreerd in het systeem. Het Spaarne Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Europa dat met het systeem werkt. Het planning- en afsprakenmodule is sinds vorig jaar in gebruik bij de poliklinieken, radiologie, de OK en de spoedeisende hulp. Epic vervangt het eerdere syteem in het ziekenhuis en biedt extra mogelijkheden als zorgpaden, medicatieordering, een facturatietraject en een capaciteitsmodule. Naar verwachting zal eind 2009 het volledige systeem in bedrijf zijn genomen. Het systeem wordt in 2010 uitgebreid met een interactief gedeelte voor patiënten en huisartsen.

Tijdelijk gedeeltelijke capaciteit

De geïntegreerde patiëntenlogistiek staat centraal. Dit brengt nieuwe werkprocessen met zich mee. Medisch specialisten en medewerkers moeten hier nog aan wennen. Daarom gebruikt het ziekenhuis deze week zeventig procent van de normale capaciteit op een aantal poliklinieken.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top