ACTUEEL

Zuid-Hollandse ziekenhuizen gaan samen in coöperatie

Het Medisch Centrum Haaglanden, het Bronovo Ziekenhuis, het Lange Land Ziekenhuis en het Groene Hart Ziekenhuis gaan samen in een coöperatie. De ziekenhuizen uit respectievelijk Den Haag, Zoetermeer en Gouda zijn samen goed voor zeven tot tien procent van de Nederlandse ziekenhuismarkt. Dat meldt Het Financieele Dagblad.

Behoud van identiteit individuele ziekenhuizen

De ziekenhuizen zijn al sinds 2006 met elkaar in gesprek. Er is nu gekozen voor een coöperatie waarvan de vier ziekenhuizen lid zijn. De ziekenhuizen hebben daardoor een gezamenlijk bestuur, maar opereren verder zelfstandig. Deze constructie roept minder weerstand op dan een fusie en zal daarom ook eerder goedgekeurd worden door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Daarnaast geeft een fusie “te veel gedonder en gedoe”, aldus Willem Geerlings, bestuursvoorzitter van het Medisch Centrum Haaglanden en voorzitter van het nieuwe coöperatieve bestuur in Het Financieele Dagblad.

Coöperatie Vlietland Ziekenhuis

Eerder dit jaar hebben het Vlietland Ziekenhuis, verzekeraar DSW en huisartsen uit de regio en enkele verpleeg- en verzorgingshuizen al een coöperatie opgericht. De samenwerking tussen verzekeraars en ziekenhuizen werd toen betwijfeld. De overheid heeft de zorg geuit dat zorgverzekeraars hun klanten zouden kunnen verplichten om alleen naar het eigen ziekenhuis te gaan.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top