ACTUEEL

IGZ onderzoekt samenwerking ggz en ziekenhuizen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat onderzoeken hoe de samenwerking tussen ggz- instellingen en ziekenhuizen is geregeld. De IGZ wil zo inzicht krijgen in de kwaliteit van de ketenzorg voor kwetsbare psychiatrische patiënten.

Aanleiding voor het onderzoek is de casus van psychiatrische patiënt Raymond. Het EO-tv-programma De Vijfde Dag berichtte vorig jaar hoe Raymond als gevolg van ernstige verwondingen in de isoleercel overleed nadat het Deventer ziekenhuis de man zonder behandeling terugstuurde naar ggz-instelling Dimence. “Deze casus maakte duidelijk hoe risicovol het ontbreken of onvoldoende functioneren van de keten- en netwerkzorg kan zijn”, aldus de inspectie.

Onbekend

De  inspectie constateert dat somatische aandoeningen bij psychiatrische patiënten veel voorkomen. Zeker bij de noodzaak voor acute somatische of operatieve zorg kan een goed functionerende ketenzorg van levensbelang zijn, aldus de inspectie. Toch is het volgens de inspectie onbekend hoe de samenwerking tussen ziekenhuizen en ggz-instellingen functioneert en welke gezondheidsrisico’s patiënten lopen.

Urgentie

Vanwege de urgentie van de het onderwerp heeft de IGZ besloten om het onderzoek niet aan te kondigen, maar meteen al vragenlijsten te versturen. Op basis van de uitkomsten worden per samenwerkingsverband de risico’s voor de patiënt bepaald. Bij een zeer hoog risicoprofiel tussen ggz-instelling en ziekenhuis zal de IGZ een inspectiebezoek aan de zorginstellingen brengen. In juni 2012 rapporteert de IGZ de resultaten aan de betrokken instellingen, indien nodig voorzien van een handhavingsplan.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top