ACTUEEL

Zorg rond hepatitis geconcentreerd

Om de zorg voor patiënten met virale hepatitis te optimaliseren heeft de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL) samen met de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) besloten tot het instellen van hepatitis behandelcentra. Alleen artsen die veel ervaring hebben met de behandeling van deze groep patiënten kunnen bij een dergelijk centrum werken.

Op dit moment voldoen veertig ziekenhuizen aan de kwaliteit- en kwantiteitseisen om als hepatitis behandelcentrum erkend te worden. Een belangrijke reden voor de vorming van deze centra is dat de behandeling met de komst van nieuwe hepatitismiddelen steeds ingewikkelder is geworden. Artsen moeten zich speciaal bijscholen om de juiste behandeling toe te passen. Bovendien zijn de nieuwe geneesmiddelen duur en moeten we ze doelmatig inzetten.

Vroegtijdig

In Nederland zijn naar schatting meer dan 100 duizend patiënten met chronische hepatitis B of C. Velen van hen zijn niet gediagnosticeerd. Een infectie met het hepatitis B of C virus kan leiden tot ernstige leverschade en uiteindelijk zelfs tot de dood door leverfalen of leverkanker.  Behandeling van virale hepatitis is goed mogelijk maar behandelschema’s zijn lastig en het gebruik van de geneesmiddelen vergt specifieke expertise. Als een goede behandeling tijdig wordt gegeven kunnen levercirrose en leverkanker bij bijna alle patiënten worden voorkomen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top