ACTUEEL

Tweede Kamer debatteert over verhoging eigen risico

De Tweede Kamer en minister Schippers hebben maandag een 14-urig debat over de verhoging van het eigen risico op de agenda staan. Omdat de Kamerleden in totaal bijna achttien uur spreektijd hebben aangevraagd, zal het waarschijnlijk langer duren dan gepland.

Aftrap met e-mails

SP-Kamerlid Renske Leijten trapte het debat vanmorgen af en noemde het onterecht dat mensen die ziek zijn met hoge kosten worden opgezadeld. “Als je ziek bent, word je al genoeg gestraft. Ook vindt Leijten dat de compensatie voor de lage inkomens niet goed is geregeld. Het liefst zou de SP het eigen risico helemaal afschaffen. Om haar stelling kracht bij te zetten lazen Leijten en haar mede-SP-leden e-mails van bezorgde mensen voor. Zo haalde Farshad Bashir onder meer Renee aan, die denkt dat mensen door de verandering minder snel naar de huisarts zullen gaan. Paul Ulenbelt vervolgde met het verhaal van Annemiek, die denkt dat de zorg hard achteruit holt.

Voortzetting

De Kamerleden willen op elk verhaal een reactie van de minister. Zij zal waarschijnlijk woensdag pas aan bod komen, wanneer het debat wordt voortgezet. Maandag zijn naar verwachting heel de dag Kamerleden aan het woord. Vooral de SP en PVV willen lang het woord voeren om hun ongenoegen te uiten over het verhogen van de eigen bijdrage van 220 naar 350 euro. Vervolgens willen ook CDA, VVD, PvdA nog wat over de kwestie zeggen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top