ACTUEEL

Deskundigen zoeken naar betere hulp autisten

Een groep deskundigen gaat op verzoek van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) bekijken wat er beter kan bij de hulp en ondersteuning van mensen met autisme.

'Pioniers stevig ondersteunen'

Veldhuijzen van Zanten maakte dinsdag bekend dat de werkgroep tot eind 2015 actief zal zijn. Volgens haar is het de bedoeling innovatieve zorgaanbieders uit te dagen goede zorg in natura voor mensen met autisme te ontwikkelen. "Ik wil pioniers stevig ondersteunen. Groei moet innovatief zijn”, aldus Veldhuijzen van Zanten.

In Nederland zijn naar schatting 190.000 mensen met een vorm van autisme. Het aantal mensen bij wie autisme daadwerkelijk is vastgesteld, is snel gegroeid in de afgelopen jaren.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Franca van de Peppel

27 juni 2012

Zeer terecht dat hier eindelijk meer aandacht voor komt vanuit de politiek.

De hulp aan autisten is momenteel voornamelijk gericht op jeugdigen en hun ouders. Dat zij hulp krijgen is natuurlijk prachtig. Maar van de volwassen autisten lijdt een aanzienlijk deel diep, en in betrekkelijke stilte.

Degenen die diep lijden (dat zijn niet alle autisten) kampen ten eerste met het autisme zelf, wat voornamelijk inhoudt: de voortdurende beleving op de verkeerde planeet terechtgekomen te zijn en hieraan nooit wennen.

Ten tweede bestaan er veel vooroordelen over autisme, bijvoorbeeld dat het een stoornis zou zijn. Autisme is geen stoornis, zeker niet bij hoogfunctionerende autisten, zoals rood haar ook geen stoornis is (maar een trauma door pesten weer wel). Het is een cognitieve stijl die gewoon minder vaak voorkomt. Het minder vaak voorkomen vormt het kernprobleem van hoogfunctionerend autisme. Door aanhoudend onbegrip vanuit de omgeving kan het leed zodanig verergeren, dat iemand inderdaad gestoord kan raken, ja.

Ten derde is er bij volwassenen met autisme vaak veel bijkomende schade aangericht door vele jaren niet, of niet juist gediagnosticeerd en behandeld te zijn. Met name bij normaal begaafde autistische vrouwen, die nog altijd meer dan mannen verondersteld worden zich sociaal te conformeren en bij wie door vooroordelen hun autisme makkelijk over het hoofd gezien wordt, kan de schade na jaren soms niet te overzien zijn.

Ik durf van mijzelf te zeggen dat ik ooit veel potentieel had (ja, ook economisch hoor) maar dat is de prullebak in gegooid doordat ik vanaf mijn puberteit een permanent mentaal wrak werd en daarbovenop nog eens de averechtse "hulp" van de ggz en diverse stigma's te verduren kreeg.

Ook al is mijn levenskwaliteit een stuk verbeterd na de diagnose, de aangerichte schade aan de binnenkant is nauwelijks omkeerbaar. Mijn "baan" bestaat nog altijd uit full-time het hoofd emotioneel boven water zien te houden. De intelligentie die ik laat zien zegt nog niets over de emotionele schade bij mij.

Ik zie wel een punt van frictie in dit inititatief van Mevr. Veldhuijzen en dat is:
Politici: ga voortaan respectvoller met ons om, en wij gaan de economie geld opleveren in plaats van kosten. U wilt dat denk ik wel.
Psychotherapeuten en zo meer: ga voortaan respectvoller met ons om, en wij gaan uw professie voor een stukje overbodig maken. U wilt dat denk ik niet.

Anoniem

18 augustus 2012

wauw..heel goed gezegd!

Top