ACTUEEL

Q-koortsslachtoffers eisen schadevergoeding

Q-koortsslachtoffers gaan een schadeclaim indienen bij de overheid. Dat liet advocaat Luc Rohof weten in het tv-programma Nieuwsuur. Hij zegt dat het gaat om zeker 400 mensen. Details over de onder meer de hoogte van de claims gaf hij niet.

Het kabinet liet eerder weten 10 miljoen euro beschikbaar te stellen zodat patiënten met Q-koorts kunnen worden ondersteund met advies, begeleiding en onderzoek. Maar het is niet de bedoeling dat patiënten met dat geld schadeloos worden gesteld.

Schadefonds

PvdA, SP en Partij voor de Dieren zeiden eerder al opheldering te willen over de Q-koorts. De oppositiepartijen pleitten ook voor een schadefonds. Zij zeiden dat na een hard oordeel van de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer. Die meent dat de overheid te weinig oog had en heeft voor de mensen die ziek werden. Hij vindt dan ook dat er te traag is gehandeld en dat daarmee het vertrouwen van burgers is geschonden. Excuses zijn volgens hem op zijn plaats. Brenninkmeijer onderzocht een klacht van de belangenvereniging voor Q-koortspatiënten die zich in de steek gelaten voelen.

Zeker 25 mensen met Q-koorts overleden, tienduizenden raakten afgelopen jaren besmet en nog steeds ondervinden veel patiënten dagelijks de gevolgen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top