ACTUEEL

IGZ gaat op afstand zitten met systeemtoezicht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is gestart met een proef met toezicht op compliancemanagement. Volgens de inspectie kunnen dankzij dit zogeheten systeemgerichte toezicht de toezichtlasten afnemen.

Bij systeemtoezicht ziet de toezichthouder niet zozeer toe op het primaire proces als wel op de processen en beheersingsmaatregelen binnen instellingen. Daarbij gaat het er vooral om hoe instellingen de naleving van allerlei wettelijke eisen, veldnormen en richtlijnen binnen de organisaties hebben gewaarborgd.

Afstand

De inspectie denkt dat het toezicht op het nalevingsmanagement of compliancemanagement kan bijdragen aan een betere naleving van wettelijke regels, richtlijnen en standaarden. Bovendien dalen de toezichtlasten voor organisaties met een goed functionerend compliancemanagementsysteem, omdat de inspectie op grotere afstand blijft. Wel voert de inspectie nu en dan realitychecks uit.

Bewezen

Volgens de inspectie heeft het systeemtoezicht in andere sectoren zijn waarde bewezen. De IGZ past het daarnaast al toe in de farmacie en de volksgezondheid. De komende maanden wordt het systeemtoezicht in de zorg beproeft bij zes instellingen, waaronder twee ziekenhuizen, twee ggz-instellingen en twee instellingen in de langdurige ouderenzorg.  De proef loopt tot eind dit jaar.  

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top