ACTUEEL

Kamer op de bres voor gratis parkeren gehandicapten

Gehandicapte automobilisten kunnen binnenkort op openbare parkeerplaatsen in heel Nederland gratis parkeren. Een initiatiefwetsvoorstel daartoe van PvdA-kamerlid Marjo van Dijken kan rekenen op de steun van een meerderheid in de Tweede Kamer.

Onduidelijk beleid over parkeerplaatsen

Van Dijken vindt dat de situatie nu onoverzichtelijk en frusterend is voor gehandicapten. “Die weten nu niet waar ze aan toe zijn.” Bij gemeenten als Groningen, Amsterdam, Utrecht en Den Haag kunnen gehandicapten gebruik maken van een speciale parkeerkaart. Andere gemeenten vragen geld voor een dergelijke parkeerkaart.

Kamermeerderheid voor voorstel

SP, PVV, GroenLinks en ChristenUnie steunen het voorstel en daarmee is er een Kamermeerderheid. SP'er Emile Roemer zet ook in op gratis parkeren voor invaliden in particuliere parkeergarages, die volgens hem steeds meer oprukken. “Het voorstel moet geen sterfhuisconstructie worden.” Hij overweegt een amendement in te dienen.

Gereserveerde parkeerplekken blijven

GroenLinks-politica Ineke van Gent zou graag zien dat gehandicapten ook bij ziekenhuizen en andere zorginstellingen hun auto gratis kwijt kunnen. Van Dijkens voorstel voor het zogenoemde straatparkeren is in haar ogen afdoende. Het betekent overigens niet dat de voor gehandicapten gereserveerde parkeerplekken kunnen vervallen. “Maar mensen met een functiebeperking hoeven dan straks niet meer een afstand af te leggen om naar een winkel te gaan of zich langs fietsen te wurmen om geld in een automaat te doen.”

Kleine wijziging van Gemeentewet

Het Kamerlid hoopt op een snelle behandeling in de Tweede Kamer en daarna de Eerste Kamer. “Het zou mooi zijn als dat allemaal nog voor de zomer lukt, maar ik denk het niet.” Omdat het  om slechts een kleine wijziging van de Gemeentewet gaat, zou de nieuwe situatie na publicatie in de Staatscourant direct in werking kunnen treden. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Ryckoort

15 juni 2009

Hoera voor Van Dijken, het wordt tijd om in een verenigd Europa overal een eenvormige wet te hebben voor minder validen.

Nederland was een van de landen waar afhankelijk van de gemeente en moet dan weten welke, minder validen niet gratis konden parkeren buiten de voor voorbehouden parkeerplaatsenen.

Top