ACTUEEL

'Inspectie moet ingrijpen bij conflict artsen VUmc'

De SP vindt dat er ingegrepen moet worden in het conflict tussen artsen van het VUmc. "Als de raad van bestuur niet ingrijpt, dan moet de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat doen", aldus Kamerlid Renske Leijten vrijdag. Ze reageerde daarmee op een intern onderzoek naar de kwestie, dat in handen is van het radioprogramma Argos.

"In december vorig jaar vroeg ik de minister om opheldering over onderlinge ruzies tussen artsen op de longafdeling en op de intensive care. Toen stelde zij dat het goed ging en dat de inspectie de vinger aan de pols hield. Vandaag horen we dat patiënten door de onderlinge ruzie ernstig risico lopen. Dat kan niet", laat Leijten weten.

Gevaar

Argos meldde vrijdag dat door de knallende ruzie tussen artsen en chirurgen patiënten mogelijk gevaar lopen. Door de ruzie communiceren de medici onderling slecht. Bemiddeling, onder meer van de raad van bestuur, sorteert geen effect. Volgens het radioprogramma ligt aan het conflict ten grondslag dat gelovige chirurgen, die de scepter zwaaien bij het VUmc, macht verliezen aan ongelovige beroepsgenoten.

Het programma wordt zaterdag uitgezonden. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

20 augustus 2012

Arts en filosoof Bert Keizer zegt dat artsen narcistisch zijn. 'Als een arts een fout maakt, probeert hij dat weg te moffelen en hij hoopt dat niemand het in de gaten krijgt. De schaamte is groot.' Hij noemt artsen hooghartig en afstandelijk. Ze hebben volgens hem het vak gekozen uit machtsoogmerk, niet uit barmhartigheid.

"Pas als er einde komt aan de verstikkende hiërarchie en de misplaatste arrogantie in de zorg, zal het aantal medische fouten drastisch dalen."

Twee citaten van Bert Keizer die hier volgens mij van toepassing zijn. Blijft de situatie echt onwerkbaar dan ga je ergens anders werken (ondanks het feit dat je je voor een paar ton hebt ingekocht in een maatschap). Loopgraven-oorlog is niemand bij gebaat (de patient niet, de medewerkers niet, de ruziënde arts niet, en ook zijn/haar familie niet). Of stel samen een bemiddelaar aan.

Top