ACTUEEL

Ziekenhuis stelt operaties uit wegens hitte

Ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede heeft maandagmiddag tien operaties afgezegd wegens de hitte. Door de hoge buitentemperatuur dreigde het zo warm te worden in de operatiekamers dat makkelijk wondinfectie zou kunnen ontstaan.

Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis is nooit eerder een dergelijke maatregel genomen. De afgezegde operaties worden deze week alsnog uitgevoerd. Het ziekenhuis stelt dat de patiënten begrip hadden voor de maatregel.

Airconditioning

De operatiekamers zijn wel voorzien van airconditioning, maar die is verouderd. De oude ziekenhuisgebouwen worden momenteel vervangen door nieuwbouw. In het tropische weekeinde, toen het in het oosten van het land het warmst werd van heel Nederland, koelden de airco's de operatiekamers niet voldoende af.

"Maandag was het nog steeds erg warm. In de middagpauze is toen met het zicht op een verder oplopende buitentemperatuur besloten geen enkel risico te nemen en de geplande operaties af te zeggen. Spoedoperaties waren wel mogelijk", aldus de ziekenhuiswoordvoerder.

Bacteriën

Als de temperatuur in een operatiekamer te hoog oploopt, kunnen bacteriën die wondinfectie veroorzaken, zich razendsnel vermeerderen. Wondinfectie in een operatiewond is een ernstige complicatie, die zelfs levensbedreigend kan zijn.

Dinsdag zijn de eerste uitgestelde operaties al ingehaald volgens het MST. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top