ACTUEEL

VUmc onder verscherpt toezicht

VUmc onder verscherpt toezicht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg vreest dat de veiligheid van patiënten van het VUmc in Amsterdam gevaar loopt. Het ziekenhuis is daarom onder verscherpt toezicht geplaatst.

Dit heeft de IGZ vandaag laten weten in een brief aan Elmer Mulder, voorzitter van de raad van bestuur van het VUmc.

Opheldering

De maatregel volgt op recente berichten in de media over het conflict tussen medisch specialisten in het VUmc. De inspectie heeft de raad van bestuur om opheldering gevraagd, waarbij bleek dat het VUmc de IGZ onjuist heeft geïnformeerd over dit conflict.

Calamiteit

In maart 2011 deed de IGZ onderzoek naar aanleiding van een calamiteit in het VUmc waarbij een patiënt overleed op de IC. Samenwerkingsproblemen tussen medisch specialisten zouden hier mede oorzaak van zijn. In november 2011 is dat onderzoek afgerond en zijn concrete maatregelen geformuleerd. De raad van bestuur stelde in mei 2012 dat het goed ging met de samenwerking. Dit werd bevestigd in het eindrapport dat de raad van bestuur van VUmc in juni 2012 heeft opgesteld. 

De raad van bestuur heeft de inspectie niet gemeld dat in maart 2012 een brief ontvangen is van elf chirurgen. Ook is een rapport van mei 2012 binnenskamers gehouden. Op 20 augustus heeft de inspectie deze documenten ingezien. Hieruit blijkt dat er grote problemen zijn in de samenwerking binnen en met de chirurgie, vooral rondom één longchirurg. In de analyse staat ook dat er ernstige problemen zijn in de samenwerking tussen verwijzend specialisten en de IC.

Zes maanden

Bovengenoemde informatie had volgens de inspectie gemeld moeten worden. Het ziekenhuis is voor maximaal zes maanden onder verscherpt toezicht geplaatst. De inspectie zal in die periode zowel aangekondigde als onverwachte bezoeken brengen om te toetsen wat de ontwikkelingen zijn. Het eerste bezoek vindt plaats op 29 augustus.

Longchirurgie

Het VUmc laat in een persverklaring weten de longchirurgische activiteiten tijdelijk te staken. Longchirurgische operaties die niet kunnen worden uitgesteld, zullen worden uitgevoerd in het AMC of het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam.

Het ziekenhuis laat weten dat de afdeling tijdelijk gesloten wordt om de IGZ optimaal de gelegenheid te bieden om gesprekken te voeren over en onderzoek te doen naar de samenwerking tussen specialisten. In de verklaring schrijft het VUmc het onderzoek met vertrouwen tegemoet te zien.

NPCF

Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) vindt dat de raad van bestuur van het VUmc moet opstappen. Wilna Wind, voorzitter NPCF, in Nieuwsuur: "Het is de tweede keer dat het VUmc de opening van het journaal is dit jaar. Het de raad van bestuur is eindverantwoordelijk en wij denken niet dat dit bestuur nog een bijdrage kan leveren aan het herstel van vertrouwen in het ziekenhuis. Het bestuur heeft informatie achtergehouden en de Inspectie kan alleen toezicht houden op de zorg als gevraagde informatie ook gegeven wordt."

Astma Fonds

Directeur Michael Rutgers zegt dat de patiënten niet de dupe mogen worden van het conflict. "Er mag geen twijfel bestaan over de zorg aan de meest ernstige longpatiënten." Hij vertrouwt erop dat sommige patiënten die zijn ondergebracht bij het Amsterdamse Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, daar de zorg krijgen die nodig is. Rutgers noemt het heel ernstig dat ernstig zieke patiënten moeten uitwijken naar een ander ziekenhuis.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top