ACTUEEL

VGZ evalueert zorginkoopproces

Coöperatie VGZ gaat met de ziekenhuizen in gesprek over het soms ‘confronterende’ optreden bij de zorginkoop over 2012. Dit meldt Zorgvisie, dat citeert uit een brief die de zorgverzekeraar de ziekenhuizen heeft toegestuurd.

Zorgvisie meldt dat VGZ de brief, die is ondertekend door directeur zorginkoop ziekenhuizen Maarten van der Vorst, stuurt ‘naar aanleiding van de vele signalen uit de zorgmarkt’: “Deze reacties veelal zijn gestoeld op de confronterende wijze waarop wij onze bevindingen hebben gebracht. VGZ is zich ervan bewust dat we dit moeten verbeteren.”

Uitnodiging

Volgens woordvoerder Karen van Rijsewijk is de brief bedoeld als aankondiging van een verdere evaluatie van het proces rond de zorginkoop. "Dit jaar hebben de zorgverzekeraars een hele nieuwe benadering gevolgd", aldus Van Rijsewijk. "Sommige dingen zijn goed gegaan, andere minder. Met de ziekenhuizen willen we bekijken hoe we dat in de toekomst kunnen verbeteren." VGZ denkt de bevindingen in de loop van dit jaar met de ziekenhuizen te kunnen delen. 

Doelmatigheidspotentieel

Vertrekpunt voor de zorginkoop van VGZ was dit jaar een benchmark die de zorgverzekeraar samen met de Boston Consultancy Group heeft ontwikkeld. Aan de hand van deze benchmark werd voor elk ziekenhuis een doelmatigheidspotentieel gedefinieerd. Het op basis hiervan van tevoren vaststellen van een kortingspercentage is veel ziekenhuizen in het verkeerde keelgat geschoten.

Verschillen

In het septembernummer van Skipr-magazine, dat deze week is verschenen, licht Van der Vorst  de nieuwe werkwijze uitgebreid toe. “We zijn in 2012 op een wezenlijk andere manier te werk gegaan”, aldus Van der Vorst. “We hebben alle ziekenhuizen gebenchmarkt aan de hand van de gemiddelde prestaties. Het is ons opgevallen dat er grote verschillen zijn, de amplitude tussen de goedkoopste en duurste is – net als de praktijkvariatie- groot. In het verleden werd veelal gehandeld op basis van feelings, maar facts en figures zeggen meer als je de zorg daadwerkelijk wilt verbeteren.”

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

23 augustus 2012

Ok, dus de Boston Consulting Group (BCG), nou niet bekend vanwege hun kennis van zorgzwaarte en kwaliteit van zorg, zit hier achter. Laat die onderbouwing van BCG, maar zien en laat experts vanuit het ziekenhuiswezen er maar op reageren.

Schulte

23 augustus 2012

VGZ is inmiddels doordrongen van de consequenties die het beleid van de Boston Consulting Group (BCG) had op hun relaties. De opdracht om de nieuwe werkwijze te evalueren is daarom naar Plexus gegaan.

Iemand nog een klusje voor BCG? Een voorkeur voor risico's is (naast een grote zak met geld) wel een vereiste.

Anoniem

24 augustus 2012

Wat ik (vanuit de ziekenhuiswereld) heb begrepen, en trouwens ook uit dit artikel lees, is dat de inhoud en aanpak die VGZ en Boston Group hebben ontwikkeld heel goed was. Alleen het is af en toe wat onhandig en ongenuanceerd over gebracht.

Maar het was ook de eerste keer. Laten we toejuichen dat een partij probeert wat dieper te gaan dan alleen "het is weer duurder geworden", en op basis van analyses probeert de efficientie van ons zorgstelsel te verbeteren.

Anoniem

24 augustus 2012

Grappig, ik werk bij een ziekenhuis en heb die benchmark van VGZ gezien. Ik vond het best indrukwekkend maar snapte echt niet hoe ze dat opeens hadden bedacht allemaal. Maar daar waren dus een stel slimme dure consultants voor ingehuurd. Op zich heel interessant spul, ze hadden het gewoon meer moeten gebruiken voor discussie en niet meteen om geld te eisen.

Top