ACTUEEL

Orde lanceert app doelmatig voorschrijven

Orde lanceert app doelmatig voorschrijven

De Orde van Medisch Specialisten heeft donderdag de app ‘Receptprijs’gelanceerd. Hiermee krijgen medisch specialisten in één oog opslag zicht op therapeutisch gelijkwaardige alternatieven voor geneesmiddelen en de bijbehorende prijzen. De app is onderdeel van een campagne rond het doelmatig voorschrijven van geneesmiddelen door medisch specialisten.

Goede betaalbare zorg

Met de app willen de medisch specialisten een bijdrage leveren aan het behoud van betaalbare zorg van hoge kwaliteit. “De kwaliteit van de zorg voor de toekomstige generaties is in gevaar”, stelt de Orde in een persverklaring. “Door vergrijzing en toenemende mogelijkheden van medische technologie stijgen de kosten de komende jaren sterk. De zorg kan daardoor onbetaalbaar worden. Goede zorg is veilig, doeltreffend, patiëntgericht, tijdig, toegankelijk én doelmatig. De zorgeuro dient doelmatig besteed te worden en doelmatig voorschrijven van geneesmiddelen draagt hier aan bij. “

Goedkoop als het kan

In 2011 publiceerde de Orde de ‘Leidraad doelmatig voorschrijven van geneesmiddelen door medisch specialisten’, een instrument om medisch specialisten te ondersteunen bij hun keuzes rond het voorschrijven van geneesmiddelen. De app ‘Receptprijs’ is het vervolg op deze leidraad en werd in samenwerking met het ministerie van VWS ontwikkeld.

De leidraad adviseert de generieke namen van geneesmiddelen te gebruiken bij het voorschrijven en waar mogelijk een medicijn voor te schrijven dat door meerdere fabrikanten geleverd wordt. Daarnaast adviseert de leidraad om na te gaan of gelijkwaardige goedkopere therapeutisch alternatieven beschikbaar zijn.

De app is te downloaden via AppStore  of Google play (Android Market).

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top