ACTUEEL

VVD verliest, D66 favoriet onder artsen

De steun voor de VVD onder artsen en medische studenten neemt af. Dat komt woensdag naar voren uit een peiling van het vakblad Medisch Contact onder KNMG-leden. Het populairst onder artsen is D66 met 25 procent van de stemmen.

Bij de vorige verkiezingen in 2010 waren de liberalen nog veruit het populairst onder de artsen, zo blijkt uit de enquête die door 1249 artsen is ingevuld. Toen kreeg de VVD nog 24 procent van hun stemmen. Nu zegt 16 procent van de ondervraagden op de VVD te zullen stemmen. Specialisten stemmen vaker op de partij van Mark Rutte dan huisartsen (respectievelijk 22 procent en 9 procent).

PvdA

De grootste oppositiepartij PvdA heeft de steun van 10 procent in de peiling. Twee jaar geleden was dat nog 18 procent. De SP komt op 6 procent uit. Van de artsen zegt 15 procent nog niet te weten waar hij op gaat stemmen.

Driekwart van de artsen en studenten geneeskunde wil marktwerking in de zorg afschaffen, blijkt uit de peiling van het tijdschrift. Partijen die zich het sterkst keren tegen marktwerking, de PvdA en SP, worden volgens Medisch Contact daar vooralsnog niet voor beloond door artsen.

LHV

Een peiling van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) laat vergelijkbare percentages zien. Favoriet onder de 1300 huisartsen die reageerden, is D66 met 28 procent van de stemmen. De VVD komt uit op 13 procent en 12 procent PvdA. (ANP/Skipr)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

5 september 2012

Grappig. Ze zijn tegen marktwerking maar stemmen niet voorwerp de PvdA maar voor een partij die voor marktwerking is.

van Zanten

6 september 2012

@1 Nee, dit klopt niet. Lees ook het commentaar bij het aangehaalde artikel van Frank Conijn en mijzelf. De vraagstelling van Medisch Contact was verwarrend en daarmee de antwoorden en daarom zit er een verschil tussen. Het stemgedrag toont dat nogmaals aan.

Het probleem blijft dat (vooral wat oudere huisartsen) geen idee hebben van efficiente bedrijfsvoering, samenwerking en patienten als klanten zien. Ze zitten in een monopoliepositie en geld komt grotendeels automatisch binnen, of je het nu goed of slecht doet, wel of geen resultaat. Er zijn ook nog de nodige specialisten die daar last van hebben. Deze groep is vaak mordicus tegen wat zij marktwerking vinden. NB: Dit wil niet zeggen dat ze niet hun best doen voor patienten, alleen worden ze daar niet op afgerekend.

Marktwerking betekent een volledig concurrerend aanbod en dat hebben we helemaal niet en dat wil ook geen enkele partij. Een stage in een handelsbedrijf zou niet slecht zijn voor veel medici om nu eens te zien wat marktwerking echt is.

Ik pleit er verder voor - ook naar de redactie - om het begrip marktwerking in de zorg wat zorgvuldiger te gebruiken. Politici gebruiken het al te pas en te onpas en dat wordt nu links en rechts in de media overgenomen.
Wellicht dat Skipr zelf eens een onderzoek kan doen zonder alle sentimenten die er nu doorheen lopen.

Top