ACTUEEL

CVZ schrapt vergoeding medicijn ernstige ziekte

CVZ heeft opnieuw besloten de vergoeding van een medicijn voor patiënten met een ernstige ziekte af te wijzen. Dit is het vierde dure, nieuwe geneesmiddel voor een kleine groep ernstige patiënten dat CVZ niet wil vergoeden. Dat schrijft het NRC Handelsblad dinsdag.

Het gaat om het middel belimumab  voor patiënten met de ernstige auto-immuunziekte SLE. Het middel kost 1.000 euro per maand. Nederland telt zeker 8000 patiënten, van wie ruim tweehonderd aan een zeer ernstige vorm van de ziekte lijden. Voornamelijk zijn het vrouwen. De huidige middelen, belastende medicijnen en zelfs chemotherapie, geven veel nare bijwerkingen, waaronder onvruchtbaarheid. Het nieuwe middel werkt goed en geeft vooral veel minder bijwerkingen, volgens de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) in het NRC.

Vergoeding dure medicijnen

Het NRC schrijft dat het CVZ vorige week 27 ernstige MS-patiënten dupeerde door hen een nieuw medicijn niet te vergoeden. Deze zomer adviseerde het CVZ ook dure medicijnen voor de spierziekten van Pompe en Fabry niet collectief te vergoeden, omdat de kosten volgens het CVZ niet in verhouding staan tot de gewonnen levensduur en de uiteindelijke behandelresultaten. Dit leidde tot een maatschappelijke discussie. Minister Schippers heeft hierop laten weten dat dure medicijnen voor zeldzame ziekten die werken, ook in de toekomst worden vergoed.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn - www.gezondezorg.org

11 september 2012

Het CVZ stelde in het verleden voor om de kosten voor één toegevoegd levensjaar met goede kwaliteit (QALY) te maximeren op 80.000 euro. Dat lijkt me een redelijk bedrag, maar dan begrijp ik niet waarom men tegen een medicijn adviseert dat 12.000 euro kost en dat schijnbaar de kwaliteit van leven wezenlijk verhoogt.

Frank Conijn - www.gezondezorg.org

11 september 2012

Tweevoudig dubbelblind onderzoek lijkt de mening van de Nederlandse Vereniging van Reumatologen te weerspreken. Zie het CVZ-rapport op http://bit.ly/NY01SC.

Top