ACTUEEL

'Ouderen moeten bijbetalen voor extra zorg'

Bewoners van zorginstellingen gaan in de toekomst voor allerlei extra's bijbetalen. Dat kan gaan om zaken als elke dag douchen, een wandeling maken tot wasservice, extra schoonmaak en dagbestedingen. Dat blijkt uit een inventarisatie van Zorgvisie.

Betalingen voor extra’s zijn niet nieuw

Uit de rondgang langs verschillende instellingen blijkt dat deze werken aan zogenaamde pluspakketten die naast basiszorg allerlei extra's bieden. In  veel gevallen is het nog onduidelijk wat precies onder de basiszorg valt. Brancheorganisatie ActiZ heeft 250 leden voorgelicht over het opstellen van pluspakketten. Onder hen is woonzorgcentrum Amaris Theodotion in Laren. Directeur Rachel Mak: “Wij willen niet alleen datgene bieden wat nodig is, maar een aansprekend woon- en leefklimaat creëren waarin mensen iets te kiezen hebben.” De betalingen voor extra's zijn niet nieuw, het leveren van aanvullingen door de organisatie zelf echter wel.

NPCF vreest misbruik pluspakketten

“Er zijn grenzen aan wat je kunt doen”, zegt Constance Beeker van ActiZ. De Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) vindt dat de pluspakketten geen bijverdienste moeten worden voor organisaties die karige zorg leveren.

Solidariteitskwestie

Niet iedereen staat te juichen bij de komst van privépakketten. Pink van Veen van Vitalis WoonZorggroep in Eindhoven: “Het is natuurlijk een solidariteitskwestie: koopt degene met veel geld meer service in dan een ander? Het is een maatschappelijke ontwikkeling dat we meer verschil mogen maken. Maar als ik kijk naar de zorg in de Verenigde Staten, toch vaak ons voorland, denk ik wel: zo willen we het echt niet.”

Regie in handen van de cliënt

Annemarie de Hart adviseert zorggroep Omring in Hoorn in het opstellen van de zogeheten pluszorg: “De visie was: wij kunnen helpen, wij zorgen wel voor u. Je kunt ook zeggen: u weet zelf wat goed is voor u is en u kunt nog een aantal dingen, dus houdt u alstublieft de regie. In plaats van een warme deken uit te spreiden over mensen, laat je hen meer zelf betalen.” (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

3 juni 2009

Mensen de keus laten wat voor zorg ze willen kan ook zonder dat ze voor die zorg moeten bijbetalen. De een elke dag in bad, de ander elke dag wat extra's te eten, zo zijn er ook verschillen te maken. Als moet worden bijbetaald voor elke dag douchen vind ik het triest gesteld met de zorg... Dat moet men niet bijbetalen voor extra's, maar voor basiszorg.

En als dit soort dingen worden ingevoerd, dan gaat de eigen bijdrage zeker ook omlaag?

Maak er dan helemaal een persoonsgebonden budget van, en laat mensen helemaal zelf kiezen wat ze wel en niet willen (en waar ze dus wel en niet voor willen betalen), zodat mensen dit ook kunnen invullen afhankelijk van wat er nog aan mantelzorg plaatsvindt door familie en vrienden.

Susana30YOUNG

4 maart 2011

People deserve very good life time and <a href="http://bestfinance-blog.com/topics/mortgage-loans">mortgage loans</a> or small business loan will make it much better. Just because people's freedom bases on money state.

home loans

14 april 2011

This is well known that cash can make us independent. But how to act when someone doesn't have money? The only one way is to receive the business loans and collateral loan.

Top