ACTUEEL

Advent wil Mediq overnemen

Investeringsmaatschappij Advent wil medisch toeleverancier Mediq overnemen voor 775 miljoen euro. Dat werd maandag bekendgemaakt.

Advent biedt 13,25 euro inclusief dividend per aandeel, een premie van ruim 50 procent ten opzichte van de slotkoers van het aandeel Mediq afgelopen vrijdag. De raad van bestuur en de raad van commissarissen van Mediq steunen het bod en bevelen het aan bij de aandeelhouders.

Steun

Twee grote beleggers in Mediq, Templeton Investment Counsel en Silchester International Investors, die gezamenlijk 20,2 procent van de aandelen Mediq in bezit hebben, steunen het bod.

Afgesproken is al dat het hoofdkantoor van Mediq in Utrecht blijft. Ook worden de belangrijkste merken van het bedrijf behouden. "Er zullen geen arbeidsplaatsen verloren gaan als direct gevolg van het bod", aldus Mediq. Het bedrijf kondigde 2 weken geleden al een reorganisatie aan bij zijn Nederlandse apotheken. Daardoor gaan 134 banen verloren.

Verrast

Vakbond CNV Vakmensen zegt verrast te zijn door de overname. "En ik kan nog niet zeggen dat ik er enthousiast over ben", zei bestuurder Eric Aarts. Hij wijst erop dat Advent een investeringsmaatschappij is die uiteindelijk gewoon geld wil verdienen. "Ik ben er nog niet gerust op; we zullen het in ieder geval goed in de gaten houden", aldus Aarts.

Strategie

Uit een strategische analyse van Mediq in 2011 werd al de conclusie getrokken dat "het stopzetten van de beursnotering en het voortzetten van de bedrijfsvoering in een private omgeving" de beste langetermijnstrategie voor het concern was.

Het bedrijf constateerde dat "het algemene belang van de gezondheidszorg" een aanpak voor de lange termijn vereist die niet altijd overeenkomt met de focus van de kapitaalmarkten. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top