ACTUEEL

Rouvoet moet misbruik jeugdzorg voorkomen

Oud-vicepremier André Rouvoet gaat in opdracht van Jeugdzorg Nederland een onafhankelijke commissie leiden die moet onderzoeken hoe seksueel misbruik in de jeugdzorg kan worden voorkomen. Het is een reactie op het maandag verschenen rapport van de commissie-Samson naar misbruik in de jeugdzorg.

Het team van Rouvoet, die minister voor Jeugd en Gezin is geweest, moet maatregelen opstellen die misbruik bij jeugdzorginstellingen moet verhinderen. Hij moet ook zorgen dat die regels ingevoerd worden en zal toezien op de implementatie van de aanbevelingen van de commissie-Samson.

Jeugdzorg Nederland

Die commissie concludeert in haar rapport dat Jeugdzorg Nederland en de overheid tekort zijn geschoten in hun taak om uit huis geplaatste kinderen te beschermen tegen seksueel misbruik. Kinderen in een jeugdzorginstelling blijken ongeveer een 2,5 keer zo grote kans te hebben om seksueel misbruikt te worden, terwijl die kans voor verstandelijk gehandicapte kinderen nog groter is.

Het onderzoek van Samson heeft Jeugdzorg Nederland "in het hart geraak", aldus bestuurder Ans van der Maat. "Het is triest om te constateren dat zoveel kinderen slachtoffer zijn geworden van misbruik onderling, maar ook door volwassen aan wie de zorg over hen was toevertrouwd. Elk kind dat dat is overkomen bied ik hierbij namens de jeugdzorg mijn excuses aan"

Vrijblijvendheid

Van der Maat noemt de conclusies van Samson "niet mis te verstaan", maar wijst er ook op dat de afgelopen jaren binnen jeugdzorg al veel is gedaan om seksueel misbruik te voorkomen. De vrijblijvendheid gaat er nu van af en het probleem zal nu branchebreed worden aangepakt, stelt Van der Maat. We zullen het niet meer loslaten, voegt ze eraan toe. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

bles

9 oktober 2012

Was toch minister van Jeugzorg in het verleden.
Wat heeft hij zitten doen slapen of mooie weer spelen.
in iedergeval niets onderzocht wat goed was voor de kids.
Window desser!!!!

Top