ACTUEEL

Samson wil nog excuses minister om misbruik

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) moeten alsnog hun excuses maken aan mensen die slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik in instellingen of pleeggezinnen. Dat zei Rieke Samson woensdag in een gesprek met Tweede Kamerleden. Zij is voorzitter van de commissie die het misbruik onderzocht.

"De slachtoffers hebben deze excuses node gemist. En ik wil er dan ook op aandringen dat de bewindslieden dit alsnog doen", zei Samson naar aanleiding van gesprekken met slachtoffers. Zij zijn boos en verdrietig over het uitblijven van een verontschuldiging.

Ze stelde vast dat de bewindslieden het leed van de slachtoffers maandag bij de presentatie van het rapport van de commissie wel erkenden, maar dat dit onvoldoende is. Er is ook behoefte aan "erkenning dat dit onder verantwoordelijkheid van de overheid is gebeurd, die er toch was om bescherming te bieden." Veldhuijzen van Zanten zei maandag dat het aan de instellingen is om zich te verontschuldigen.

Oprecht

Jeugdzorg Nederland heeft dat ook gedaan. Volgens Samson zijn de slachtoffers daar blij mee. De excuses waren gemeend en oprecht en werden dan ook zeer gewaardeerd, zei ze.

Na de presentatie van de onderzoeksresultaten kwamen bij de commissie weer 100 meldingen van misbruik binnen, waaronder tientallen nieuwe meldingen. "Dat laat wel zien dat dit onderwerp nog leeft en dat er behoefte bestaat aan een meldpunt", aldus Samson. Sinds begin van de maand is de landelijke Hulplijn Seksueel Misbruik open, waar slachtoffers voortaan terechtkunnen.

Financiële genoegdoening

Uit de nieuwe meldingen bleek verder dat er meer behoefte is aan financiële genoegdoening dan tot nog toe werd gedacht. De slachtoffers kunnen zich melden bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven. De bedragen die dat fonds uitkeert, zijn echter lager dan die voor slachtoffers van misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk. Sommige slachtoffers zijn daar volgens Samson boos over. Ook kunnen zaken van voor 1973 door de huidige regels niet worden vergoed.

Uit het onderzoek van de commissie kwam naar voren dat kinderen in jeugdzorginstellingen 2,5 keer zo vaak rapporteren met misbruik in aanraking te zijn geweest, als kinderen die thuis wonen. Ook stelde Samson dat de overheid, Jeugdzorg en de Inspectie voor de Jeugdzorg hebben gefaald. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top