ACTUEEL

VVD en PvdA sturen aan op extra eigen bijdragen

VVD en PvdA zouden overwegen om zorgconsumenten meer zelf te laten betalen voor de zorg. Dat meldt RTL Nieuws op basis van een vertrouwelijk document uit de formatiebesprekingen.

Zo denken de onderhandelaars volgens RTL Nieuws aan een boete voor onnodig bezoek aan huisartsenpost of eerste hulp, en een extra eigen bijdrage tot maximaal 150 euro, bovenop het eigen risico. Deze maatregel zou vanaf 2017 per jaar 660 miljoen euro opleveren.

Huisarts

Ook zouden de VVD en PvdA een verplicht eigen risico voor huisartsenbezoek onderzoeken. Deze maatregel brengt circa 700 miljoen euro op. Andere onderwerpen van gesprek zijn volgens RTL Nieuws besparingen op de AWBZ (Algemene Wet bijzondere Ziektekosten) en het terugdringen van de kosten van de zorg in ziekenhuizen.

Ramp

In de Tweede Kamer is door PVV en SP met afschuw gereageerd op de mogelijke bezuinigingen. De PVV-Kamerleden Fleur Agema en Reinette Klever vinden het invoeren van eigen betalingen voor de spoedeisende eerste hulp en een eigen risico voor de huisarts onacceptabel. Daarnaast voorzien ze een “ramp voor de langdurige zorg”.

Onmogelijk

Renske Leijten (SP) is verbijsterd. “Mensen gaan meer betalen en de zeggenschap over onze zorg komt steeds meer bij de verzekeraars te liggen”, aldus Leijten. “Minder goede zorg voor meer geld dus.” Leijten stoort zich er aan dat de PvdA in haar verkiezingsprogramma “de helft van het SP-programma leende”: “Dan kun je onmogelijk hier mee komen.”

 

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

11 oktober 2012

Denken ze nog wel na daar in Den Haag? Er gaat straks niemand meer naar een arts. Ja als het te laat is en dan kost het tig x duurder allemaal ivm ziekenhuisopnames etc.
Schaf eerst de marktwerking in de zorg maar eens af want dat kost aleen maar. Zorgverzekeraars die hierdoor zich op de gekste manieren manifesteren met AV pakketten waar niemand meer iets van begrijpt om de andere zorgverzekeraar maar de loef at te kunnen steken. Zitten we hier met zijn allen op te wachten. Ga eens samenwerken en denk een aan de verzekerden i.p.v. je portemonnee te vullen.

kampen

11 oktober 2012

Jammer dat de PvdA zich op deze manier laat ringeloren door de VVD. Er is niets mis met meer eigen verantwoordelijkheid leggen bij burgers, zeker als het gaat over gezondheid en gedrag dat daarmee gemoeid is.
De meer dan fantastische honorering van medisch specialisten blijft echter ongemoeid. Integraal werken of samenwerking in ziekenhuizen tussen medisch specialisten is een nog te ontginnen terrein; ga ziekenhuizen belonen voor gezondheidswinst van patiënten of te wel stel de patiënt eens centraal i.p.v. de medisch specialist. Laat de medisch specialisten zich eens verantwoorden voor nut en noodzaak van behandeling in het kader van gezondheidswinst voor de patiënt. Hier zijn miljoenen op te bezuinigen. Maar nee, we leggen alle verantwoordelijkheid weer bij de burger en laten deze graaiende groep ongemoeid.

Anoniem

11 oktober 2012

Wat een mooie woorden en beloftes voor de verkiezingen. Zijn we weer in de maling genomen.
Ik heb vroeger geleerd geen geld uitgeven als je het niet hebt. En wat doet de regering? Alles bij ons weghalen. Zo kan ik het ook. Ze weten niet hoeveel geld er in de zorg omgaat. Hoeveel verdienen de verzekeringen? Er moet geen winst gemaakt worden, en anders terug naar de burgers. Hoeveel geld gaat er naar ontwikkelingszorg en hoe wordt dat besteed? Weten ze niet. Wat kost Brussel, hoeveel geld gaat er om en hoe wordt het besteed? Weten ze niet. Ga eens aan de slag en laat de burgers met rust.

Rekenen?

12 oktober 2012

Uitgaven aan huisartsen zorg 2.3 miljard per jaar. 700 miljoen besparen door eigen bijdrage is 30%, dat kan dus nooit. Wie zijn die non-valeurs die dat voorrekenen?

Top