ACTUEEL

Patiënten Maasstad Ziekenhuis niet besmet

In het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is geen enkele patiënt besmet geraakt door het gebruik van vervuilde endoscopen. Dat heeft directeur Paul Smits vrijdag laten weten.

Besmettingsrisico

Het ziekenhuis sloeg op Hemelvaartsdag alarm, nadat bij controle een defect aan het licht was gekomen aan de reinigingsmachine van endoscopen die voor intern onderzoek worden gebruikt. Hierdoor bestond een zeer kleine kans dat mensen besmet waren geraakt met hepatitis B of C (geelzucht) of hiv, het virus dat aids kan veroorzaken.

Drie virusziekten

Het ziekenhuis riep daarom patiënten terug en nam de afgelopen weken in totaal bij 871 mensen een bloedtest af. Bij 82 personen kwamen sporen van een van de drie virusziekten aan het licht, van hen waren er inmiddels 72 genezen. Tien patiënten waren nog besmet. Vier bleken hepatitis B te hebben, nog eens vier hadden hepatitis C en twee mensen waren besmet met het hiv-virus.

Geen verband

Volgens Smits kan geen van deze gevallen echter in verband worden gebracht met de defecte reinigingsmachine. Onderzoek heeft volgens hem uitgewezen dat bij negen van de tien patiënten de endoscoop in een goede wasmachine is gereinigd. “Bij een persoon met hepatitis C was dat niet het geval. Maar de patiënt die na hem is onderzocht met de mogelijk nog vervuilde scoop, is getest en daar is geen besmetting gevonden.''

Nog 26 personen niet getest

Het ziekenhuis heeft overigens zesentwintig personen niet kunnen achterhalen. Zij bleken onvindbaar omdat zij waren verhuisd of dakloos zijn. Het Maasstad ziekenhuis blijft proberen contact te krijgen met deze patiënten. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top