ACTUEEL

Onderzoek Maasstad Ziekenhuis verloopt voorspoedig

Bij ruim vijfhonderd van de 769 patiënten van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, die mogelijk besmet zijn geraakt met hepatitis B of C (geelzucht) of het aidsvirus hiv door een vuile endoscoop, is inmiddels bloed afgenomen. Dat heeft een woordvoerster van het ziekenhuis zondag gemeld.

Defect bij reiniging endoscopie

Het ziekenhuis heeft alarm geslagen nadat bij controle een defect aan het licht kwam aan de machine waarmee endoscopen voor intern onderzoek worden gereinigd. Hierdoor bestaat een zeer kleine kans dat mensen besmet zijn geraakt met hepatitis B of C (geelzucht) of het aidsvirus hiv.

Maasstad Ziekenhuis komt snel in actie

Inmiddels zijn 412 patiënten op controle geweest. Met 175 anderen is voor de komende dagen een afspraak gemaakt. Dat laatste aantal loopt met het uur op, aldus de woordvoerster. De overige patiënten worden actief benaderd. Het Maasstad Ziekenhuis wil binnen twee weken iedereen tenminste  hebben gesproken.

Meer incidenten met vuile instrumenten

Besmettingsgevaar door vuile instrumenten komt vaker voor. Zo heeft Ziekenhuis Bernhoven in Oss en Veghel in 2007 vijfhonderd patiënten teruggeroepen voor onderzoek op hiv en hepatitis. Het ging toen om een technische fout in desinfectiemachines. Hoogstwaarschijnlijk is niemand hierdoor besmet geraakt. In 2005 heeft het Leyenburg ziekenhuis in Den Haag een endoscoop niet goed gereinigd. Van de negentien patiënten bleek niemand besmet. Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn heeft 57 patiënten onderzocht nadat in februari 2005 een defecte wasmachine de instrumenten voor endoscopisch onderzoek niet goed heeft gereinigd. Ook hier is niemand geïnfecteerd geraakt.


In 2002 en 2003 zijn soortgelijke gevallen voorgekomen bij het Martiniziekenhuis in Groningen, het Medisch Centrum Alkmaar en ziekenhuis Lievensberg in Bergen op Zoom. Uiteindelijk is geen van de patiënten besmet geraakt. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top