ACTUEEL

AstraZeneca ziet winst sterk dalen

AstraZeneca ziet winst sterk dalen

De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca heeft de winst in het derde kwartaal zien kelderen. Dat werd donderdag bekendgemaakt. Enkele belangrijke patenten van het concern op medicijnen liepen af.

Astra rapporteerde een winst van ruim 1,5 miljard dollar (1,18 miljard euro), tegen 3,48 miljard dollar een jaar geleden. De omzet van de onderneming daalde met 19 procent tot bijna 6,7 miljard dollar.

“Zoals verwacht reflecteert de omzetdaling in het derde kwartaal de aanhoudende effecten van het exclusiviteitsverlies op verschillende merken”, aldus het bedrijf.

Sanofi

De Franse farmaceut Sanofi heeft in het derde kwartaal meer omzet behaald, terwijl de Zwitserse rivaal Novartis de inkomsten juist zag dalen. Dat blijkt uit de cijfers die beide bedrijven donderdag naar buiten brachten.

Sanofi zag de omzet met 3,3 procent stijgen tot ruim 9 miljard euro. De patenten op enkele populaire medicijnen liepen af, maar het bedrijf wist dat te compenseren met hogere verkopen in opkomende markten, een strikte kostenbeheersing en groei in de verkoop van medicijnen tegen diabetes en zeldzame aandoeningen.

Sanofi haalde in het kwartaal een zogeheten 'business net income', waarbij zaken als afschrijvingen en juridische kosten buiten beschouwing blijven, van 2,22 miljard euro. Dat is een daling van 7,4 procent op jaarbasis, maar het resultaat is beter dan de 1,97 miljard euro waar analisten in doorsnee op rekenden.

Omzet Novartis daalt

De omzet van Novartis daalde met 2 procent tot 13,8 miljard euro, waar analisten rekenden op ruim 14 miljard euro. De daling werd voornamelijk veroorzaakt door het verlies van het Amerikaanse patent op bloeddrukmedicijn Diovan. De winst per aandeel daalde met 6 procent tot 1,34 euro, gelijk aan de gemiddelde verwachting van analisten.

Novartis wil zijn inkomsten opvijzelen met een aantal nieuwe producten, waaronder multiple sclerosemedicijn Gilenya en borstkankermedicijn Afinitor. Het concern bevestigde zijn vooruitzichten voor dit jaar en zei dat de sterke dollar de omzet met 3 à 4 procent zal drukken. Het negatieve effect op de operationele winst zal 2 tot 3 procent zijn. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top