ACTUEEL

'Preventie is geen gezondheidszorg'

'Als preventie onder gezondheidszorg valt, moeten ziektekostenverzekeraars ook vakanties gaan vergoeden', aldus zorgondernemer Jaap Maljers.

Storend

Maljers zegt dit maandagmiddag tijdens Meesters in de Zorg. Hij noemt het storend dat preventie overal onder gezondheidszorg wordt geschaard en pleit voor een veel breder bewustwordingsproces. "ik zet het raam niet open als de verwarming aan staat, omdat ik rekening houd met de generaties na mij. En zo zou preventie ook gezien moeten worden. Het is veel breder dan gezondheidszorg alleen. Neem bijvoorbeeld de lood die uit de bezine gehaald is. Dat is toch ook geen gezondheidszorg? Je kunt alles tot de zorg herleiden, maar het gaat om fatsoen."

Agenderen

De bijeenkomst over de toekomst van de zorg is georganiseerd door KPN. Als leverancier van telecommunicatieoplossingen voor de zorg probeert KPN het thema preventie nadrukkelijk te agenderen.

Aanvulling

Een ander belangrijk thema van de bijeenkomst is e-health. Digitale middelen zijn van groot belang, maar zullen lang niet altijd de traditionele zorg kunnen vervangen. Zorgbestuurder en hoogleraar Bart Berden ziet e-health vooral als aanvulling op de bestaande zorg. "Kennis van veel toegankelijker worden gepresenteerd en daar kunnen patiënten van profiteren. Maar e-health zal de traditionele functies in de zorg niet gaan vervangen."

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top