ACTUEEL

Nog meer kritiek op plannen zorgpremie

Nog meer kritiek op plannen zorgpremie

VVD-prominent Hans Wiegel heeft zich woensdag kritisch uitgelaten over de plannen van de VVD en de PvdA om de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken. Hij noemde het een gigantische nivelleringsoperatie. “Misschien is dit nog wel nivellerender dan toen het kabinet-Den Uyl er zat'', aldus Wiegel in het Radio 1-journaal.

'Buiten proportie'

Als voorbeeld noemde hij gezinnen met twee werkende ouders die nu ongeveer 2000 euro premie per jaar betalen, maar volgens de nieuwe plannen een rekening krijgen die oploopt tot 10.000 euro per jaar. Dat is volgens Wiegel “buiten elke proportie”.

Systeem op de schop

Wiegel was eerder voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland. Hij denkt dat het ondernemerschap van zorgverzekeraars op de tocht komt te staan door de veranderingen. Het heeft dan minder nut om te concurreren, waardoor de prikkel verdwijnt om goedkoper zorg in te kopen, aldus Wiegel. ''Bovendien moet het hele systeem op de schop, omdat veel betalingsverkeer via de staat gaat lopen. De zorgverzekeraars weten het inkomen van de verzekerde niet'', vat Wiegel het probleem samen. Daarnaast zal de Zorgverzekeringswet moeten worden aangepast, voorziet de VVD'er, omdat daar nu instaat dat iedereen evenveel premie betaalt.

Verzet

Wiegel hoopt dat VVD en PvdA nog eens goed over hun voorstel nadenken. Het gaat pas in 2014 in, dus ''er is tijd zat om een redelijk voorstel te verzinnen'', stelt hij. Bovendien verwacht hij veel verzet van de oppositie in de Tweede én in de Eerste Kamer.

Reactie Mark Rutte

VVD-leider Mark Rutte reageerde woensdag laconiek op de kritiek van Wiegel. Tijdens een Tweede Kamerdebat over de kabinetsformatie zei Rutte dat het pas echt mis zou zijn gegaan als hij geluisterd had naar de wens van Wiegel en met de SP in zee was gegaan.

SP steunt plan zorgpremie niet

De SP zal het huidige plan van VVD en PvdA in het regeerakkoord om de zorgpremie inkomensafhankelijker te maken niet steunen. Dat zei fractieleider Emile Roemer woensdag kort voordat de Tweede Kamer over de kabinetsformatie zou spreken.

Roemer zei de toekomstige coalitie wel te willen helpen om het plan te verbeteren. `Maar om de klap bij de middeninkomens te leggen is voor ons onacceptabel'', aldus de SP-voorman. Ook andere oppositiepartijen hebben flinke kritiek op het plan, net als de zorgverzekeraars.

(ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

De Vries

31 oktober 2012

Rutte in diepe slaap. Overeenkomst nietig. Rutte wakker. Overeenkomst nietig wegens misleiding Rutte door Bos/Samson. Is het geen misleiding en gaat het desondanks door om geen gezichtsverlies te leiden: mijn nagels zijn er al kort door geworden. Ook ik heb mijn uitgaven gebaseerd op mijn huidige inkomsten. Het loopt bij mij en velen mis heer Rutte, Samson en Bos. Hopelijk kan het u schelen!

Top