ACTUEEL

IGZ strenger op banden farmacie en specialist

Bijscholing voor medisch specialisten en tegelijkertijd een rondvaart, of een overnachting in een vijfsterrenhotel. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is er niet heel blij mee en gaat strenger controleren of de vorm de inhoud niet overschaduwt.

Ook zal de inspectie controleren of de sprekers op nascholingen hun banden met de farmaceutische industrie bekend maken. Dat schrijft de IGZ in een rapport over de naleving van reclameregels bij nascholingsbijeenkomsten van medisch specialisten.

Te gortig

Bij inspectie van 10 nascholingen bleek dat in geen enkel geval de sprekers ingingen op hun eventuele banden met de farmaceutische industrie. Ook was de entourage bij een van de bijeenkomsten volgens de inspectie niet ondergeschikt aan de inhoud. Kinderallergologen kregen een rondvaart, een diner en een overnachting in vijfsterrenhotel Grand Hotel Karel V in Utrecht. Dat vond de inspectie te gortig, ook al werd meer dan de helft van de duur van de bijeenkomst besteed aan het wetenschappelijke programma.

Aanscherping

Momenteel mogen farmaceutische bedrijven 500 euro aan reis- en verblijfskosten sponsoren per deelnemer per bijeenkomst. De regels daaromtrent zijn aan revisie toe, vindt de inspectie. De 500 euro geldt zowel voor een bijeenkomst die 2 uur duurt als voor een meerdaagse nascholing. Die maximale bijdrage moet meer in verhouding staan met de duur van de bijeenkomst. De inspectie heeft de Stichting Code Geneesmiddelenreclame gevraagd om deze regel aan te scherpen, in overleg met het ministerie van VWS.

Nascholing

Per jaar moet een medisch specialist 40 uur aan nascholing doen. Dit soort bijeenkomsten worden in 16 procent van de gevallen georganiseerd of gefinancierd door farmaceutische bedrijven. Bij longartsen, reumatologen en internisten geldt dat voor 40 procent van de bijeenkomsten. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

2 november 2012

De marketingbudgetten aan de kant van farma zijn te groot om beïnvloeding tot een acceptabel niveau terug te brengen. Toch moet elke poging om de invloed te beperken worden gesteund.

Anoniem

2 november 2012

makkelijk scoren voor de IGZ, i.p. hetzelfde als verkeersboetes uitschrijven i.p.v. echte criminelen aanpakken.
Ga maar eerst goed kijken of al die dokters gewoon goede zorg leveren aan hun patienten.
De bijscholing kan ik niet meer betalen als specialist, ik ben dus blij als ik meekan met een farmaceut. Ik ga wel serieuze programma's volgen en 's avonds vind ik het wel gezellig om wat te eten met wat leuke mensen. Meestal betaal ik daar zelf voor.
Gewoon spijkers op laag water zoeken dus...

Anoniem

2 november 2012

Van de industrie is niets anders te verwachten dan als scholing verpakte marketing. Tegen de specialist hierboven zou ik dus zeggen: weet waarvoor u (niet) kiest. Uw specialistensalaris en -prestige zouden voldoende grond moeten bieden om het zonder spiegeltjes en kraaltjes van de farmaceut te kunnen redden.

Ik probeer mijn kennis zo objectief en kritisch mogelijk op peil te houden. Op gesponsorde nascholingen blijkt dit bij herhaling onmogelijk. Het is tragisch dat er nog steeds collega's zijn die hun schijn van objectiviteit te gelde maken als sprekers op dit soort evenementen waarin wonderbaarlijk genoeg altijd het product van de hoofdsponsor 'veelbelovend' en 'modern' uit de bus komt.

Top