ACTUEEL

LAD: RKZ mag geen bijdrage van specialist vragen

Het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk mag de medisch specialisten in dienstverband geen bijdrage vragen aan financieel herstel van de instelling. Dat stelt de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) in een reactie op de berichtgeving van Skipr over het RKZ.

Donderdag 8 november kwam het nieuws naar buiten dat het RKZ een liquiditeitsovereenkomst met haar medisch specialisten heeft gesloten. Met de overeenkomst verplichten de vrijgevestigde medisch specialisten zichzelf tot betaling van 15.000 euro per persoon in de vorm van een achterstallige lening. Ook de medisch specialisten in loondienst worden geacht een financiële bijdrage te leveren, maar het ziekenhuis wil hierbij rekening houden met de inkomensverschillen tussen specialisten in loondienst en vrijgevestigden.

Arbeidsovereenkomst

Onder de circa 120 medisch specialisten is onrust ontstaan over de maatregel. Sommigen vrezen bij inkrimping van het ziekenhuis de lening nooit meer terug te zien. De LAD adviseert medisch specialisten in dienstverband niet in te stemmen met de financiële bijdrage. “Zij hebben een arbeidsovereenkomst waarop de ‘Arbeidsvoorwaardenregeling Medisch Specialisten in dienstverband’ van toepassing is. Hiervan kan niet worden afgeweken. Ook niet via een besluit van de medische staf,” aldus de LAD.

Goed werkgeverschap

De LAD stelt dat het vragen van een financiële bijdrage aan medisch specialisten in dienstverband niet getuigt van goed werkgeverschap. Ook niet als dit op basis van vrijwilligheid gebeurt.

De LAD zegt in kaart te gaan brengen of dit soort zaken ook in andere ziekenhuizen plaatsvindt.

 

7 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

11 november 2012

Een ferm en duidelijk standunt. Helder voor iedereen die hiermee te maken krijgt.

Anoniem

11 november 2012

Ik vind de argumentatie eigenlijk niet zo helder. Wat is nu precies het probleem. Kun je als medewerker niet gelijk ook eigenaar zijn? En hoe zit het dan met de mensen die deels in aandelen worden uitbetaald. Of met een (gedeeltelijke) management buy-out? Volgens mij kan dit wel, maar wil met niet, en verschuilt men zich achter regeltjes.

Tja en een mogelijk faillissement is bij uitstek het moment om de regels nog even tegen het licht te houden. Wat nu als het ziekenhuis echt failliet gaat omdat de specialisten in loondienst niet mochten bijdragen aan de overlevingsfinanciering? Of als het extra grote offer dat de vrijgevestigden door deze regel moeten brengen gepaard gaat met een tegenprestatie die ten koste gaat van de specialisten in loondienst?

Vis

12 november 2012

Dan doen die artsen in dienstverband het toch niet? Maar ga dan ook niet klagen als je werkgever failliet gaat en je moet gaan solliciteren bij een ziekenhuis 50 kilometer verderop.

Veldman

12 november 2012

Het doet me deugd dat mijn beroepsorganisatie LAD zich zo duidelijk uitspreekt: vrijwilligheid is uit den bozen en het mag niet dwingend worden opgelegd. Het advies is helder: niet instemmen! Volgens mij is het ook in strijd met de AMS. Dat had nog wél iets duidelijker mogen worden gesteld.

Anoniem

12 november 2012

Volledig eens met collega Veldman, In ons ziekenhuis doet zich iets dergelijks voor. Het is altijd nuttig om je gesteund te voelen. Ik ben dus benieuwd naar de verdere inventarisatie van de LAD. Want het speelt dus meer!

Anoniem

13 november 2012

Stop met de exorbitante honorering van de medisch specialisten boven de WOPT-norm (vroeger heette dat de Balkenende-norm). Dan hoef je er nu geen 15000 euro van terug te vragen. Dat is mijn advies aan RvB van RKZ.
En als dienstverbander moet je het eenvoudigweg verdommen om op deze manier de vrije praktijk te subsidieren. Dat is een kwestie van principe.

Anoniem

6 december 2012

Vrijgevestigd, in loondienst... Is in iedereen nog steeds aan het slapen? Na 2015 is iedereen in loondienst als de NzA zijn plannen doorvoert. Het honorariumcomponent van de tarieven verdwijnt, en wie bepaalt dan wat een specialst per DOT verdient? Juist, de RvB. Dus vrije praktijken in ziekenhuizen zullen dan allemaal verdwijnen, maar heeft niemand het over.

Als je echt als vrije ondernemer te boek wil staan, dan is het het heel logisch dat je ook financieel risico's loopt. Een achtergestelde lening hoort daar dan bij , zeker als je ook je eigen praktijk veilig wil stellen, nee maar dan gaat iedereen huilen. Wel de baten, niet de lasten. Dit hoort gewoon bij het vrije ondernemen, ook voor vrij gevestigde specialisten.

Top