ACTUEEL

Maagband baat niet bij extreme dikkerds

Een maagband helpt de meeste extreem zware mensen niet om af te vallen. Buitengewoon dikke mensen hebben waarschijnlijk meer aan een maagbypass om hun gewicht naar beneden te krijgen.

Onderzoek effecten maagband

Dat concludeert de Utrechtse chirurg Justin de Jong na een onderzoek naar het effect van maagbanden, waarop hij donderdag aan de Universiteit Utrecht promoveert.

Maagband helpt duizenden

Het afsluiten van een deel van de maag helpt wel bij 'gewone' zeer dikke mensen. Twee jaar na plaatsing was driekwart van hen ongeveer dertig procent van hun gewicht kwijt. In Nederland dragen enkele duizenden mensen een maagband.

Teveel eten ondanks afsluiting

Een maagband knelt de toegang naar de maag af. Er blijft nog een klein stukje maag beschikbaar, zodat patiënten maar heel weinig kunnen eten.Maar uit het onderzoek van De Jong blijkt dat sommigen als het ware door de afsluiting heen eten. Ze nemen nog steeds zoveel voedsel tot zich, dat ze last krijgen van zuurbranden en oprispingen.

Maagbypass bij BMI boven vijftig

Om in aanmerking te komen voor een maagband, moet de BMI (body mass index) van de patiënt hoger zijn dan veertig. Deze mensen zijn ongeveer zeventig kilo te zwaar. Patiënten met een BMI van meer dan vijftig kunnen beter een maagbypass ondergaan, waarbij een deel van de maag wordt weggehaald en een deel van de dunne darm wordt afgesloten, aldus De Jong.

Helft volwassenen te zwaar

Een gezond bmi ligt onder de dertig. Bijna de helft van alle Nederlandse volwassenen zit boven deze norm: 40 procent van de vrouwen en 51 procent van de mannen is te zwaar. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top