ACTUEEL

Voorzichtig optimisme over nieuw akkoord

De aanpassing van het regeerakkoord door het kabinet-Rutte II is maandagavond over het algemeen goed ontvangen. Voorzitter Ton Heerts van vakcentrale FNV noemde de aanpassing "een kleine stap in de juiste richting". Voorzitter Jaap Smit van vakcentrale CNV reageerde verheugd: "Ik ben blij dat er beweging is en dat men de eerste gebaren maakt voor een kleine reparatie van WW en ontslagrecht."

Zorgverzekeraars Nederland is verheugd over het terugdraaien van de kabinetsplannen voor de invoering van een nieuwe inkomensafhankelijke zorgpremie. "ZN heeft eerder aangeven ernstige twijfels te hebben bij het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie. Dit plan, waarbij nog slechts 15 procent van de premie zou worden geïnd door de zorgverzekeraar, verhield zich naar mening van ZN niet met het publiek-private karakter van het Nederlandse zorgstelsel. Daarbij zou het de concurrentie tussen zorgverzekeraars kunnen beperken."

"De zorgverzekeraars houden ernstige twijfels of de voorgenomen afschaffing van de restitutiepolis zich wel verdraagt met de uitgangspunten van het Nederlandse zorgstelsel: een private verzekering onder publieke randvoorwaarden. Zij vinden een consultatie van de Europese Commissie door het kabinet noodzakelijk om hierover (zo veel mogelijk) zekerheid te verkrijgen," aldus de zorgverzekeraars.

Gepensioneerden

"Hoewel het regeerakkoord minder negatief lijkt voor werkenden, ziet het ernaar uit dat de negatieve koopkrachtontwikkeling voor een grote groep gepensioneerden onverminderd groot is. Het Centraal Planbureau constateert flinke uitschieters in de financiële situatie voor gepensioneerden en het ziet ernaar uit dat zij de hogere rekening blijven betalen", reageerde de Algemene Ouderenbond ANBO.

Jan Modaal

PVV-voorman Geert Wilders zag geen nieuwe perspectieven in het aangepaste regeerakkoord. "Dit is net zo verschrikkelijk als het vorige plan. In het oude plan ging 19 procent van de middeninkomens er meer dan 5 procent op achteruit, nu is dat 24 procent. De excessen bij de hoge inkomens zijn weg, maar Jan Modaal is keihard de klos."

Gert-Jan Oplaat, bestuursvoorzitter van de VVD Overijssel zei maandagavond: "Ik ben blij dat de premier heeft erkend dat er een fout is gemaakt. Hij toont daarmee leiderschap en hij probeert de fout zo goed mogelijk te herstellen. Er heerst onder de VVD-leden voorzichtig optimisme dat het de goede kant opgaat." (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top