ACTUEEL

Commissie Ruwaard onderzoekt 800 dossiers

Commissie Ruwaard onderzoekt 800 dossiers

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse laat onderzoek doen naar alle sterfgevallen die in het ziekenhuis hebben plaatsgevonden vanaf 1 januari 2010. Het onderzoek wordt geleid door hoogleraar Sven Danner.

Ook de dossiers die in dezelfde periode door de klachtencommissie zijn behandeld en de calamiteitenmeldingen die aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg zijn doorgegeven, worden meegenomen in het onderzoek. Het onderzoek wordt uitgevoerd naar aanleiding van de problemen op de afdeling Cardiologie van het ziekenhuis. In november kwam het ziekenhuis onder verscherpt toezicht van de IGZ te staan vanwege de hoge sterftecijfers van het ziekenhuis.

Commissie

De commissie die het onderzoek gaat uitvoeren staat onder leiding van Sven Danner. Danner is emiritus hoogleraar interne geneeskunde en tot 2011 werkzaam als hoofd interne geneeskunde bij het VUmc. Hij is op dit moment lid van de Klachtencommissie van de Tergooiziekenhuizen en trad onlangs nog op als getuige-deskundige in de zogenoemde Groninger HIV-zaak. De onderzoekscommissie zal naast Danner bestaan uit cardioloog Sjef Ernst van het Atrium Medisch Centrum in Heerlen en een chirurg, met wie nog afrondende gesprekken worden gevoerd.

Danner denkt ongeveer vijf maanden nodig te hebben om het onderzoek naar de 800 dossiers uit te voeren.

Verscherpt toezicht

De afdeling cardiologie van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis is sinds 13 november 2012 gesloten. Twee dagen later kwam het ziekenhuis onder verscherpt toezicht van de Inspectie te staan. Sinds 20 november zijn de verschillende poliklinieken cardiologie van het ziekenhuis ook dicht. De cardiologen van de maatschap die in het ziekenhuis werkten, mogen op bevel van minister Schippers voorlopig niet aan het werk.

Poliklinieken

Ondertussen is het ziekenhuis druk bezig om de poliklinieken weer te openen met behulp van cardiologen van het Maasstad Ziekenhuis, het Ikazia Ziekenhuis en het Van Weel Bethesda Ziekenhuis en de Nederlandse Verenging voor Cardiologie (NVVC). Het streven van het ziekenhuis is om de poli´s in de tweede week van december weer te open, maar kan dit pas doen nadat de Inspectie daar goedkeuring voor heeft gegeven.

---

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top