ACTUEEL

AFM wil beter financieel toezicht publieke sector

Accountants moeten beter toezicht houden op scholen, ziekenhuizen en andere organisaties in de publieke sector. Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is het "niet uit te sluiten" dat daar risico's worden genomen met leningen, vastgoed en financiële producten die nu nog onzichtbaar zijn.

"Feitelijk zijn dat sectoren, die voor een groot deel lijken op woningcorporaties en daar zullen soortgelijke zaken spelen", zegt directeur Gerben Everts tegen de NOS. Hij gaf de afgelopen maanden leiding aan een onderzoek naar het toezicht van accountants op woningcorporaties.

Veilig

Volgens de AFM nemen accountants te makkelijk aangenomen dat de 'semi-overheid' wel veilig is. Daardoor besteden zij aan deze sector minder tijd aan. Maar in de Vestia-affaire bleek het tegendeel, want dit voorjaar dreigde de woningcorporatie zelfs om te vallen. De accountant, KPMG, had de problemen niet gesignaleerd.

Beter controleren

Naar aanleiding van deze affaire is de AFM een onderzoek begonnen dat zich richtte op de vier grootste organisaties: KPMG, PWC, Ernst & Young en Deloitte. Uit dat onderzoek blijkt dat twee van de vier onderzochte accountantskantoren pas na de Vestia-affaire maatregelen namen om het toezicht aan te scherpen. "Wij merken dat sinds dat moment door alle accountantskantoren is gezegd: zo kan het niet langer, we gaan beter controleren", aldus Everts.

Extra maatregelen

Uit het onderzoek van de AFM blijkt dat alle kantoren extra maatregelen hebben genomen, maar volgens de AFM moeten de accountants ook het toezicht op andere sectoren aanscherpen. Vooral de sectoren waar de overheid moet bijspringen als het fout gaat. Everts: "Wij roepen op om deze nieuwe maatregelen te gebruiken bij de controles op andere sectoren, zoals onderwijs en zorg. Daar zullen soortgelijke issues spelen."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top