ACTUEEL

NZa houdt prijsstijging mondzorg op ruim 10 procent

De tandartstarieven zijn in 2012 met gemiddeld 10,7 procent gestegen. Dat constateert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een tweede marktscan mondzorg.

De tweede scan bevestigt het eerdere beeld dat het experiment met vrije prijzen heeft geleid tot hogere prijzen. Voor de Tweede Kamer waren de eerdere bevindingen reden om minister Schippers van Volksgezondheid te dwingen met het experiment te stoppen. De NZa constateert nu ook dat er in 2012 minder contracten tussen verzekeraars en mondzorgaanbieders zijn gesloten. Bovendien is de consumententevredenheid licht gedaald.

Verschil

De prijsstijging verschilt per behandeling. Zo bleef de prijsstijging bij de periodieke controle beperkt tot 3,2 procent. De prijzen van de meest voorkomende beugelbehandelingen bleven gelijk of werden lager in 2012. Wie voor een wortelkanaalbehandeling of vulling naar de tandarts ging was duurder uit: een eenvlaksvulling werd bijnan 22 procent duurder, een volledige wortelkanaalbehandeling maar liefst 40 procent.

Informatie

Uit het consumentenonderzoek in de marktscan blijkt dat meer mensen overwogen om te wisselen van tandarts, orthodontist, tandprotheticus of mondhygiënist. Ook geven consumenten aan minder tevreden te zijn over de informatie die ze hebben om een aanbieder te kiezen. De toegankelijkheid en wachttijden voor mondzorg bleven gelijk.

Kwaliteitsinkoop

Vergeleken met juni is het aantal contracten tussen verzekeraars en mondzorgaanbieders niet veel hoger geworden. Wel zijn er meer kwaliteitsafspraken gemaakt. Om ook in 2013 bij vaste tarieven ruimte te geven aan mondzorgaanbieders en verzekeraars om afspraken te maken over kwaliteit en service, zijn er zogenaamde “max-max tarieven” ingevoerd. Daarbij kan een maximaal tarief worden afgesproken bij dito service en kwaliteit. Voor de consument wordt de behandeling dan niet duurder. De NZa heeft de nieuwe tarieven in november gepubliceerd.

---

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top