Finance

'Zorgvoorstel Schippers onzalig voor Bonaire'

'Zorgvoorstel Schippers onzalig voor Bonaire'

Op de eilanden van Caribisch Nederland bestaat geen enkel begrip voor de beslissing van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) om de vergoeding van medische behandelingen te beperken. Het bestuurscollege van Bonaire heeft de leden van de Eerste en Tweede Kamer per brief om steun gevraagd.

Schippers heeft eind vorig jaar in het pakket Zorgverzekering 2013 aangegeven dat een aantal medische behandelingen met ingang van 1 januari niet meer wordt vergoed op de eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba. De volksvertegenwoordigers noemen die beslissing 'onzalig en ontijdig'.

Onterecht

Ook zou Schippers onterecht aangeven dat de kosten op de eilanden hoger zijn dan in Nederland. “In Europees Nederland wordt per hoofd van de bevolking jaarlijks 5600 euro aan zorg uitgegeven, in Caribisch Nederland is dat ondanks het onontkoombaar hoge aantal uitzendingen 3500 euro", zo staat te lezen.

Bijverzekeren

Omdat de bevolking “voor twee derde op of zelfs onder de armoedegrens” leeft, is bijverzekeren niet realistisch, denken ze. De 22.000 inwoners van Caribisch Nederland worden volgens hen “in de steek gelaten” door de minister.

Geen uitzondering

Schippers laat in een reactie weten dat ze voor Caribisch Nederland geen uitzondering kan maken. “Net zoals in Europees Nederland moeten we maatregelen nemen om binnen de financiële afspraken te blijven”, aldus de minister. “Gekozen is nu voor maatregelen die de essentiële zorg ontzien, vooral maatregelen om doelmatigheid te werken. Ook zijn er enkele, beperkte ingrepen in de zorgverzekering.”

Zorgkosten

Volgens het ministerie bedroegen in 2011 de zorgkosten in Caribisch Nederland 60 miljoen, waarvan 30 miljoen door de eilanden zelf werd opgebracht. Europees Nederland nam de andere helft voor zijn rekening. Over 2012 zullen de zorgkosten zo’n 80 miljoen zijn, Europees Nederland betaalt daarvan circa 50 miljoen.

“Vorig jaar zijn de uitgaven voor zorg in Caribisch Nederland veel harder gestegen dan begroot. Het gaat om een overschrijding van 30 procent (20 miljoen euro)”, aldus minister Schippers. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top