ACTUEEL

VVD welwillend tegenover vondelingenkamer

De VVD wil weten of het mogelijk is om in Nederland een vondelingenkamer te openen, waar moeders in nood hun baby kunnen achterlaten. Tweede Kamerlid Brigitte van der Burg heeft dinsdag vragen gesteld aan de staatssecretarissen van Volksgezondheid en Justitie, bevestigde zij berichtgeving in Trouw.

In Dordrecht wordt gewerkt aan zo'n vondelingenkamer, zodat kinderen anoniem te vondeling kunnen worden gelegd. "Wij kijken daar welwillend tegenaan", stelt Van der Burg, die denkt dat een vondelingenkamer kan voorkomen dat kinderen onnodig in erbarmelijke omstandigheden terechtkomen.

Uitlokking

Tegelijk zitten er volgens de VVD'ster aardig wat haken en ogen aan het openen van een vondelingenkamer. Van der Burg wil onder meer weten of de moeders en de initiatiefnemers strafbaar zijn en wat de consequenties zijn voor de kinderen. Ook vraagt ze zich af of zo'n initiatief wordt gezien als uitlokking.

Strafbaar

In Nederland wordt gemiddeld één kind per jaar te vondeling gelegd, becijferde de Raad voor de Kinderbescherming eerder. Wie een kind te vondeling legt, is strafbaar. De politie gaat in alle gevallen dan ook direct op zoek naar de moeder. Meestal wordt de moeder ook gevonden. In de praktijk krijgt de moeder in veel gevallen geen straf opgelegd. (Bron: ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top