ACTUEEL

Apothekers voelen zich gesteund door minister

Apothekersvereniging KNMP is verheugd met de aandacht van minister Schippers van VWS voor het aanhoudende probleem van medicijntekorten. De KNMP noemt het bemoedigend dat minister aangeeft naar oplossingen te zullen zoeken zowel op nationaal als op internationaal niveau.

Volgens de KNMP was er in 2012 elke week bij één op de twintig medicijnen een probleem met leveranties. De KNMP vindt het opvallend dat de problemen in 2013 aanhouden. Onlangs nog was het nummer 1 antibioticum voor kinderen in ons land niet verkrijgbaar. "Armoe troef", vat KNMP- voorzitter Rik van der Meer de situatie samen.

Preferentiebeleid

Uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) blijkt volgens de KNMP dat het preferentiebeleid bijdraagt aan het ontstaan van medicijntekorten. De KNMP pleit al geruime tijd voor een aanpassing van dit –zoals de apothekers het zien- “patiëntonvriendelijke beleid van zorgverzekeraars”.

Kunst en vliegwerk

Tot op heden hebben de apothekers de problemen naar eigen zeggen “met veel kunst en vliegwerk” opgelost, zodat de gevolgen voor de patiënt beperkt zijn. “Dit is echter een situatie die apothekers niet veel langer kunnen volhouden”, aldus de KNMP. “Medicijntekorten zorgen voor onnodige extra druk op het toch al overbelaste apotheekteam. Bovendien maken apothekers zich zorgen dat patiënten in de war raken van steeds wisselende verpakkingen.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top