ACTUEEL

EHBO-Box voor ouderen wint MSDCARE Award

EHBO-Box voor ouderen wint MSDCARE Award

De EHBO-Box, 'Eerste Hulp bij Onthouden' is donderdag uitgeroepen tot winnaar van de MSDCARE Award 2013. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse Geriatriedagen in Den Bosch. Het winnende concept is een box waarin allerlei belangrijke documenten worden bewaard en waar relevante gegevens op één plaats worden genoteerd.

De box is ontwikkeld door mantelzorger en eigenaar van MijnGemakXL, Ger van Eekelen. Aan de award is een geldprijs verbonden van 15.000 euro voor de uitvoering van het project. MSD wil met de jaarlijkse prijs een bijdrage leveren aan de verbetering van de ouderenzorg. Een belangrijk criterium is een praktische toepassing van het idee waar zoveel mogelijk ouderen baat bij kunnen hebben. De EHBO-box werd gekozen uit 65 zeer uiteenlopende inzendingen van particulieren en professionele organisaties.

Winnend concept

Bedenker van het winnende concept Van Eekelen: "Ouderen en vooral alleenstaanden hebben met het stijgen van de leeftijd meestal ook problemen met het onthouden van allerlei zaken. Vaste plaatsen voor het opbergen of opschrijven van belangrijke gegevens zoals verzekeringen, relevante telefoonnummers, of een beschrijving over het gebruik van medicijnen, worden vaak vergeten of niet onthouden. Verzorgers en mantelzorgers zoeken veelal naar een speld in een hooiberg naar deze belangrijke documenten en telefoonnummers. Hier biedt de EHBO-box de aangewezen hulp. De doos bevat allerlei documenten en telefoonnummers. Een persoon waar de oudere op vertrouwt, kan deze verzamelen. Bij nagenoeg iedere vraag die de oudere zichzelf stelt, of wanneer iemand om hulp vraagt, kan de oudere of alleenstaande naar de box verwijzen, zodat snel en eenvoudig te vinden is wat men zoekt.”

Guus van der Vat, directeur MSD Nederland: ''Dit idee blinkt uit in zijn eenvoud. Juist in deze tijden van apps en digitale oplossingen, ziet de jury meerwaarde van dit niet-digitale en daarom juist voor deze groep mensen toegankelijke idee. De MSDCARE Award dient als katalysator voor de kwaliteitsverbetering van de ouderenzorg en het welzijn van ouderen.”

Jury

De jury van de award bestond uit: Jos de Blok, juryvoorzitter (Directeur Buurtzorg Nederland), Anne-Mei The (Antropoloog en ondernemer in de ouderenzorg), Peter Jue (klinisch geriater en vice voorzitter NVKG), Gijp van Soest (voorzitter van de koepel ouderenorganisaties CSO), Marcel Olde Rikkert (Hoogleraar klinische geriatrie UMC Radboud), Jeroen Crasborn (directeur Strategie & Innovatie zorgverzekeraar Achmea), Guus van der Vat (Managing Director MSD BV).

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Eijkemans

30 mei 2013

De EHBO box, zoals deze omschreven staat, lijkt mij een geweldig hulpmiddel bij het ouder worden. Vooral omdat hij niet digitaal, maar simpelweg op papier staat.Daarom zou ik graag een EHBO box willen bestellen. Hoe kan ik dit doen?

M.vr.gr.
M.Eijkemans

Top